Автогол спъна Ботев (Пд) в борбата за Европа, Лудогорец не се отпуска

Автогол спъна Ботев (Пд) в борбата за Европа, Лудогорец не се отпуска

Topsport.bg

06-05-2022, 16:57

Новият-стар шампион на България - Лудогорец, продължава да се представя на висота в efbet Лига. Въпреки лежерния край на сезона, селекцията на Анте Шимунджа продължава с победите. Седмица, след като удари втория ЦСКА с 5:0, този следобед разградчани се справиха и с третия в подреждането Ботев (Пд). "Орлите" взеха визитата си на Коматево с 2:1.

Гостите започнаха по-силно и в 39-ата минута откриха след хубав пробив на Спас Делев. Лидерството им не се задържа дълго, тъй като Па Конате изравни още до паузата. Всичко беше решено след нелеп автогол на Джеймс Етоо в 56-та, когато в опит да пресече подаване на Текпетей, камерунецът запрати топката в собствената си врата.

Поражението е много лоша новина за пловдивчани, които са на път да изгубят цялата си преднина на "бронзовата" позиция. Селекцията на Азрудин Валентич остава с три точки повече от преследвачите си Левски и Черно море, които по-късно днес се изправят един срещу друг. Припомняме, че при определени обстоятелства, третото място в efbet Лига ще даде или директна виза за евротурнирите или право на бараж за нея срещу победителя в група "А" на втората осмица.

Макар и играещи единствено за своята чест, футболистите на Лудогорец бяха тези, които стартираха двубоя по-активно. Подобни действия явно не бяха очаквани от амбицираните домакини, които в рамките на няколко минути трябваше да се справят с поредица от ъглови удари.

Отговорът на "канарчетата" не закъсня и естествено дойде от най-добрия техен играч Тодор Неделев. Капитанът на "жълто-черните" отправи коварен удар от средна дистанция. Топката тупна малко пред Симон Слуга и това попречи на хърватина да се намеси по адекватен начин. За негов късмет Жан Карничник беше наблизо и не позволи възможността за голова добавка. При корнера Мохамед Брахими падна в наказателното поле след контакт с Тисера, но реферът Гинчев прецени, че няма достатъчно доводи за дузпа.

Словенецът Жан Карничник изпъкна с важна намеса и в 12-ата минута. Тогава играещият днес като централен защитник играч съумя да пресече хитро подаване на Тодор Неделев, което можеше да се превърне в извеждащ пас за Емануел Току.

Лудогорци пробваха по-различен подход в офанзивните си действия с далечен шут на Мануел Шоу в 14-ата минута. Ханкич имаше късмет и кълбото прелетя на сантиметри от дясната му странична греда.

Хидайет Ханкич имаше предизвикателства за покоряване в 17-ата минута. Първо авантюристичен удар на Групер се отклони неочаквано в Па Конате и чуждестранният страж трябваше да се намеса в последния възможен момент. След това Ханкич само изгледа плътен изстрел по земя на Бърнард Текпетей.

Проблем сполетя Анте Шимунджа в 26-ата минута. Специалистът се наложи да прави принудителна смяна, след като Доминик Янков получи травма и се разбра, че няма как да продължи двубоя. Така на негово място се появи бразилецът Рик Джонатан.

Лудогорец пропиля най-чистото си голово положение в 31-ата минута. Матиас Тисера се озова в опасна близост до вратата на Ботев. Аржентинецът не загуби време и отправи диагонален изстрел, който мина през краката на Пунчец, но не намери мрежата на пловдивската врата.

Новият-стар шампион на страната поведе след 39 минути на Коматево. Спас Делев сложи край на головата си суша след страхотна солова акция в 39-ата минута. След повече от 450 минути без попадение в efbet Лига, българският национал изпъкна с пробив по фланга и рязка смяна на посоката срещу Генев. Последва негов удар в далечния на Ханкич ъгъл, който обаче срещна тялото на Супрайен и порази близкия такъв на балканския вратар.

Макар и неприятно сюрпризирани от случващото се на Коматево, футболистите на Ботев успяха да се върнат в двубоя във възможно най-добрия момент. Секунди преди сигнала за почивка, Реда Ребей демонстрира настоятелност и на два пъти открадваше топката от "зелени" играчи. Пред халфа се отвори възможност да подава на първа греда, където Вердон и Карничник бяха забравили за Па Конате. Гвинеецът само това чакаше и от непосредствена близост чукна в мрежата на "орлите".

Втората част стартира с добре познати действия от първата. Бърнард Текпетей не спираше да тормози отбраната на Ботев, но за кой ли път изстрелът му не намери целта.

Страхотна липса на малшанс сполетя домакините в 55-ата минута. Лудогорец организира атака през центъра, а Бърнард Текпетей реши да пуска в коридор за Спас Делев. В този момент Джеймс Етоо подложи крак, за да спре подаването, но отклони по такъв начин кълбото, че хвана в крачка Ханкич и порази собствената си врата за 1:2.

Ботев (Пд) бързо можеш да реагира на новото си изоставане в мача. Мохамед Брахими отново намери пролука в отбраната на шампионите и този път дори отправи удар в близкия ъгъл, който майсторски бе отразен от Слуга.

Централният нападател на пловдивчани продължи да пропилява положения с лека ръка. В 68-ата №9 за кой ли път се оказа неуловим за Карничник, но сам срещу Слуга реши да стреля между неговите крака. Хърватинът обаче ги затвори навреме, с което лимитира и шансовете на домакина за изравняване.

До края Ботев имаше едно по-чисто положение и то бе пропиляно по много разочароващ начин от Антоан Бароан. Видимо изнервени от очертаващата се загуба, "канарите" си изработиха и сериозен брой жълти картони.

На 19 май Ботев (Пд) има гостуване на ЦСКА, докато Лудогорец приема Черно море, а след края на въпросната среща ще има и официална церемония по връчването на 11-ата поредна титла спечелена от "орлите".

Източник: Topsport.bg

Последни новини