Кой да е следващият? Умник, анонимник или работохолих?

Кой да е следващият? Умник, анонимник или работохолих?

Topsport.bg

16-05-2023, 13:19

Сезонът е към своя край, а Левски откровено се мъчи за участието си на прословутия бараж за Лигата на конференциите. Под ръководството на Елин Топузаков подобен "успех" е поставен под огромна въпросителна. Нека обаче "съдим" Топчо след 2-3 седмици. По-притеснителното е, че ако всичко върви по план, потенциалната евроквота ще се разиграва срещу Славия. А всички знаем, че "белите" от "Овча купел" са криптонитът за "сините" супермени...

Каквото и да се случи до началото на юни, на всички е пределно ясно, че на "Герена" работят усилено за намирането на нов старши-треньор. След като от клуба сами си усложниха живота, прогонвайки Мъри Стоилов, сега "дивото" трябва да се търси по света и у нас. Сираков и Боримиров обещават, че следващият специалист ще бъде високо ниво, който да притежава футболен интелект.

С оглед на това, че днес индиректно на отбора се предложи и Бруно Акрапович, може би е любопитно да сортираме измежду какъв тип профил треньор ще избират на "Георги Аспарухов". Варианти колкото искаш...

ПРОФИЛ 1: Класен западноевропеец

За да заместиш Станимир Стоилов, и най-вече да запушиш устите на своите критици, най-добрият ход е ангажирането на популярен западноевропейски треньор. Личност, която чрез опита си и постигнатите успехи наистина да вдъхне вяра, че в Левски смятат да градят нещо стойностно. Подобен вариант обаче струва доста пари. Такива, каквито към днешна дата на "Герена" нямат. Не се знае какво е решението на генералния спонсор обаче, който може и да развърже кесията, след което да има множество благодарности от президента на клуба. Твърди се, че от компанията, която дава пари на Левски, имат сериозни връзки в Испания. Интересно е дали на скамейката няма да седне някой популярен ибериец, например.

Кратка справка показва, че към момента свободни за нови предизвикателства са Хуанде Рамос, Пабло Мачин и Кике Санчес Флорес. Продължаваме с Гути, Абелардо, Хуан Рамон Лопес Каро. Все личности, които биха могли да допринесат с авторитет, но ще трябва да им се изпълнят и определени претенции.

Защо да не се повтори и моделът "Люпко Петрович", като испанският му вариант може да бъде Хавиер Клементе. 73-годишният ветеран до май, 2022 година беше начело на Либия. От нафталина може да бъде изкаран и Хосе Антонио Камачо, който е в пенсия от 2018-а.

ПРОФИЛ 2: Анонимен западноевропеец

По-изгоден финансово, но и далеч по-рисков се очертава вариантът с неизвестен западняк, който обаче изгаря да направи име в професията. Преди време на "Герена" опитаха с Пепе Мурсия. Усмихнатият господин имаше ищах за работа, но бързо падна в очите на Георги Иванов, който го прегръщаше по пресконференциите, а след това го замени и на треньорското кресло. Любопитно е, че левскарите все още не са опитвали треньор тип "Нестор ел Маестро", но пък нали Сираков търси подобна личност, с футболен интелект и неособено прашасало ЕГН.

И понеже сме на вълна Испания, пример за вяра във все още млад и "зелен" специалист, който се оказа истинска находка, може да намерим в Словения. Там Олимпия (Любляна) рискува с ангажирането на бившия национал на Ла Фурия - Алберт Риера. Без никакъв опит като старши-треньор, някогашното крило успя да донесе първа шампионска титла на гранда от 5 години.

ПРОФИЛ 3: "Сръбска скара"

Да си дойдем на думата, треньори от сръбската школа - колкото искаш! И този профил изглежда любим на Наско Сираков. Като започнем още от работата му с Люпко Петрович, минем през Муслин, Славиша Йоканович, та чак Славиша Стоянович. Няма как да си кривим душата, че балканските специалисти са отличен вариант за българската футболна реалност. Добре запознати са с проблемите ни, а и вече са се справяли с подобни такива, някъде другаде из Балканите. Умеят да се заиграват и с привържениците, което винаги им дава допълнителна сигурност. Лошите им черти са свързани с това, че понякога вдигат повече пушек, отколкото работят в действителност.

През последните няколко седмици за Левски вече се спрягаха имената на Славиша Йоканович и Миленко Пантич. Със сигурност Наско Сираков е пуснал в ход "пипалата" си из сръбския пазар, а към момента свободни за работа са и други любопитни кандидатури.

Сред тях може да откроим Гордан Петрич, който допреди два месеца водеше Партизан. Марко Николич, който направи добро име в унгарското и руското първенство, а също така и вече нееднократно свързания с всички родни грандове Александър Янкович.

ПРОФИЛ 4: Вече познат чужденец

В България голям брой чуждестранни специалисти опитаха да оставят значима диря. На малко им се получи. Един от тях беше Бруно Акрапович, а фактът, че днес той се самопредложи за треньор на Левски, въпреки кратката му история с ЦСКА, показва, смелост и доста сериозен непукизъм. Босненецът определено би наложил дисциплина и тактически ред, но е любопитно как би бил приет от феновете. Помним, че Ивайло Петев бе съблечен само заради това, че някога в интервю бе казал, че "бил от ЦСКА". Не, че тогава това беше мотивът за тези действия, но минало - заминало...

Валдас Дамбраускас, Павел Върба, Анте Шимунджа също постигнаха успехи, но при положение историята им в Лудогорец и най-вече месечното им възнаграждение в Разград, едва ли от Левски изобщо биха си правили труда за оферта.

ПРОФИЛ 5: Любим бивш

Както и в любовта, когато си на зор, добра работа винаги може да ти свърши някой бивш. A през последните години на "Герена" си създадоха много такива заради текучеството. Безработен и очакващ предложение винаги е Славиша Стоянович. Словенецът има добра репутация въпреки, че не постигна нищо значимо по време на двата си периода.

Стойчо Стоев, Ники Митов и Георги Дерменджиев също биха могли да се притекат на помощ. В кръга на шегата без работа стои и Петър Хубчев.

ПОРФИЛ 6: Умен и красив С визия за бъдещето и разработването на успешна стратегия за развитие, от Левски биха могли да заложат на някой "умен и красив" български специалист. Да получи необходимото време и да работи ли, работи... В България времевото понятие обаче е малко криворазбрано, но пък има достатъчно кадърни треньори, които поне да се пробват в изграждането на един "модерен и европейски Левски".

Личен фаворит за мен е Илия Груев, който формира мирогледа си като наставник в Германия. Там води и достатъчно популярни тимове. Реши ли да се гмурне в родното футболно блато, със сигурност ще се нуждае от "пояс", за да не потъне на секундата. Немски тандем между него и Дани Боримиров като шеф обаче изглежда доста приятен.

Продължаваме и с някои специалисти, които и в момента показва добри неща в елита. Станислав Генчев, Александър Томаш и Александър Тунчев. Дори и във Втора лига има кадърни господа, разбиращи материята като Мартин Цирков, който след добра работа в школата на Дунав, вече ръководи и мъжкия тим на "драконите", та дори е близо до промоция в Първа лига. Да не забравим и за Тодор Симов, който беше идеалният вариант да наследи Мъри Стоилов в Левски, но избра да си тръгне заедно със специалиста след априлските драми на "Герена".

ПРОФИЛ 7: Левскар

Този профил е създаден за тези, които са готови на всичко, но отново да бъдат в Левски. Емил Велев, Вили Вуцов, Ники Митов, все "сини" джентълмени, готови да се сражават на терена и извън него, за да носят успех на целокупното левскарско множество. Макар влакът им отдавна да е подминал гара "Подуяне", нищо не се знае. Ръководството на Левски е доказало, че често умее да си отбелязва ефектни автоголове.

Но като се замисля, защо се подигравам, всички знаем добре кой е последният човек, направил Левски шампион. Не е ли време някой да му се обади? Имат му номера!

Източник: Topsport.bg

Последни новини