Гочето: ЦСКА има ядро, около което трябва да гради

Гочето: ЦСКА има ядро, около което трябва да гради

Novsport

27-05-2018, 10:41

Легендарният треньор Георги Василев даде своето мнение за ЦСКА и алтернативите пред клуба за следващия сезон. Гочето говори пред „Тема спорт”, като подчерта колко е важно да се запази ядрото в тима. Ето какво още каза специалистът.

„ЦСКА отново се подготвя за сезон, в който основната цел ще е да се сложи край на хегемонията на Лудогорец. В клуба има гореща амбиция да се върне на върха, но за да успее, трябва да се вземат редица точни решения по отношение на треньора и селекцията.

ЦСКА в този си вид няма нужда от много нови попълнения. Отборът има определено, ядро около което трябва да се гради, и ще е грешка, ако пластовете се разместят, както стана през зимата. Тогава ЦСКА се раздели с няколко основни футболисти, което доведе до нарушаване на баланса в състава и през пролетта отборът не беше същият. Сега това трябва да се избегне. От колко точно попълнения се нуждае ЦСКА не мога да кажа твърдо, защото това зависи от бъдещето на Каранга и Десподов. Ако някой от тях бъде продаден, това ще наложи привличането на сериозни имена. Но ако двамата останат, в атака отборът ще трябва само да се допълни с техни алтернативи.

Абсолютно задължително обаче е ЦСКА да вземе футболисти в защита и в халфовата линия. Бяха пробвани много варианти по бековете без особен ефект. Жеферсон може и да е имал някакви успехи преди два-три сезона, но явно му трябва по-дълго време за адаптация. Отдясно пък нямаше надеждно решение и е нужно да се потърси такова. В центъра на защитата също имаше много колебания, особено през пролетта. И там трябва да се помисли сериозно за подсилване.

Що се отнася до вратарския пост, Черниаускас е на добро ниво и толкова. Не е от кой знае каква класа, но върши работа. Съмнявам се, че привличането на вратар е в плановете на ЦСКА, предвид че има доста други по-важни решения. 

По отношение на следващия треньор не смятам, че има значение дали ще е българин или чужденец. Определено не бих излязъл с лозунга: "Дайте българите". Важното е новият специалист на поста да разбира добре футбола, да създава приятна атмосфера в съблекалнята, да води уверено отбора в трудните моменти. На ЦСКА му трябва човек с авторитет. Такъв ще се справи по-лесно, защото ще повежда отбора в тежките мигове. Неминуемо ще се стига до буксуване, а тогава футболистите имат нужда от голямо име, което да им вдъхва увереност и да поддържа мотивацията им.

Лошото е, че няма много време за назначение на новия треньор. Подготовката вече е на прага. Моята теория винаги е била, че ако си свършиш добре работата в паузата между двата сезона, после всичко ти върви по-успешно. Ако обаче действаш на парче и поправяш дефектите в движение, става много по-трудно. Много имена се завъртяха за треньорския пост в ЦСКА. Не изключвам решението вече да е взето, но да се изчаква със съобщаването на името поради определени причини. Стамен Белчев си вършеше добре работата, тренировъчният процес при него мисля, че бе на ниво. Отделен е въпросът доколко е имал свобода в решенията си. Това също е важно - какви правомощия ще се дадат на следващия треньор.

Много е важно ЦСКА да избере точния човек за кормилото, но селекцията не е от по-малка значимост. Досега опитите да се разбие установеният ред в родния футбол бяха неуспешни. Но на база какви решения се вземат на "Армията" през лятото, догодина може и да има нов шампион.”

Източник: Novsport

Последни новини