Антони Здравков: Левски се нуждае от типичен централен нападател

Антони Здравков: Левски се нуждае от типичен централен нападател

Topsport.bg

02-11-2022, 15:06

Бившият футболист и треньор на Левски - Антони Здравков коментира пред "Тема Спорт" случващото се на "Герена" в последните мачове на тима. Той посочи какъв е основният проблем на сините в момента и дали отборът е сред борещите се за титлата. Сухия, както е известен сред феновете, сподели и впечатленията си от мачовете в Първа и Втора лига.

Г-н Здравков, как ви се вижда битката в първенството след първото завъртане?

- Шампионатът е оспорван. Във всички стъпала на класирането има такава битка - в челото, в средата и в края. Вижда се, че не се побеждава лесно нито един отбор. Хебър, Спартак (Варна)и Ботев (Враца) са тимове от дъното, но затрудняват всеки съперник и взимат точки. Няма лесни мачове. От гледна точка на оспорваност първенството е много интересно.

Отново ли шампионатът ще е предрешен в лицето на Лудогорец, въпреки загубените от тях точки?

- До момента Лудогорец сами допринасят със загубените точки да има отбори, близки до тях. Ако ги бяха взели като домакин и гост, където загубиха пунктове, щяха да водят убедително. Но това е футболът и всеки отбор иска да побеждава, да надгражда и да се хвърля срещу Лудогорец, след като толкова години поред са шампиони. Съвсем нормално е, че в момента има, грубо казано, три отбора, които се борят за титлата. Моето мнение е, че ще бъде интересно до края.

Кои са другите два отбора, които се борят за титлата според вас?

- Това са ЦСКА и ФК ЦСКА 1948. Това смятам, че са конкурентите на Лудогорец на този етап.

Левски не може ли да се включи към тези тимове?

- Левски допусна грешки в последните мачове и изостава. Тези равенства им костваха много точки, но в никакъв случай не трябва да го отписваме. Много трудно побеждават и отбелязват голове в последно време и това носи сериозен недостиг на точки. Ако подобрят тази част от играта - вкарването на попадения и печелене на мачове, може и да се намесят. Но виждате, че е много трудно. След контузията на Билал Бари няма играч, който да играе като типичен централен нападател. Сигурен съм, че сините търсят такъв и дано през пролетта да бъде по-различно.

Как се разрешава този проблем с отбелязването на голове? На какво се дължи той, на липса на класа или психическа затормозеност, както каза Станимир Стоилов?

- На първо място е липсата в момента на такъв човек в Левски, футболист, който да е типичният централен нападател. Виждаме, че сините притежават добри футболисти по фланговете, в средата на терена, в защита. Но това са халфове и крила, които работата им не е да бъдат голмайстори на отбора. Да, те могат да отбелязват попадения и трябва да го правят, но не колкото един централен нападател, тъй като един тим развива в повечето проценти от атаките си през фланговете и топката се дава пред вратата в наказателното поле, където през по-голямата част от мача оперира нападателят. Това е голям проблем за Левски. Ивелин Попов, Георги Миланов, Илиян Стефанов и Филип Кръстев и който и да е от средата на терена или крилата са хора, които могат да вкарват голове, но не са типичните голмайстори. Виждаме, че през годините реализират горе-долу по шест, седем или осем гола по време на целия сезон.

Какви са би очакванията от гостуването на Левски на Черно море?

- В никакъв случай няма да бъде лесен мач за "сините", но няма да бъде такъв и за варненския отбор. Убеден съм в това. Очаквам да се получи много динамичен и атрактивен двубой, не се знае кой ще бъде победителят. Няма изявен фаворит.

А след това сините остават в морската столица, където ще се изправят и срещу Спартак (Варна). По-лесна ли ще е задачата в неделя?

- Няма да е лесно за Левски и в този мач. Спартак (Варна) промениха много неща от началото на сезона. Виждате колко футболисти привлякоха, смениха и треньора, наблегнаха на много чужденци. Играчите, които стартираха първенството, вече са съвсем малко в тима. В последните мачове от Спартак Варна се вижда леко израстване. Но липсата на точки тежи въпреки моментното състояние на отбора. На всички ще им е трудно в края на първенството, които са губили лесно точки преди това.

На какво се дължат тези грешни стъпки на Левски в първенството?

- Не са убедителни в последните мачове, но не смятам, че има игрова криза в тима, след като не допускат и много голове във вратата си. Същевременно създават и доста положения за попадение. Срещу Локомотив (Пловдив) и ЦСКА 1948 не бяха много ситуациите, но пак ги имаше. Това все пак са отбори, които са в първата шестица, така че и не може да създадеш толкова много срещу тях, но въпросът е това, което направиш, да отбележиш, защото печелиш точки срещу директни съперници.

Знаете, че няма търпимост към треньорите на Левски след поредица от негативни резултати, но в момента Станимир Стоилов се радва на пълна подкрепа от всички страни. Колко помага това на тима?

- Не смятам, че в момента треньорът е виновен за нещо, без значение дали се казва Станимир Стоилов, или който и да било друг. Според мен Мъри свърши много работа през миналата година и в началото на това първенство. Показа отлична взаимовръзка с неговите колеги и се постигнаха резултати. От мачовете, които гледах на Левски през тази кампания, не съм виждал футболистите да нямат мотивация, да не желаят и да не търсят победата. Не бих казал, че треньорът има вина, а е липсата на концентрацията пред гола от страна на играчите. В момента те не са типичните централни нападатели, но трябва да търсят по-елементарните и по-прости действия пред противниковата врата. Да не залагат на сложно отиграване на ситуацията.

Как ще коментирате и съдийските грешки в последните мачове?

- Във всеки кръг има такива. Но нали, за да няма такива, има ВАР. В България много често се спира играта и се губи време при разглеждането на ситуациите. В Европа не се накъсват мачовете за щяло или нещяло. Има повече свобода на действията на съдията. Да, винаги има преглед, но нещата стават по-бързо. Не знам защо в България има такова забавяне. Нямам представа - реферите ли боравят по-бавно с тази техника, или сигналът е слаб. Но не смятам, че до момента се справят добре с ВАР. Надявам се в скоро време да се подобрят нещата и да не се накъсва толкова играта.

Източник: Topsport.bg

Последни новини