Арда превзе "Герена" с лекота, а Левски инкасира исторически антирекорд

Арда превзе

Topsport.bg

08-08-2021, 22:54

Отборът на Арда се поздрави с първи успех за сезона в efbet Лига. Селекцията на Николай Киров триумфира с лекота при гостуването си на Левски с 2:0. Кърджалийци подсигуриха трите точки още до почивката, когато точни бяха Тонислав Йорданов и Спас Делев.

Кошмарът пък изцяло остава за домакините от София. Левски инкасира исторически антирекорд, като никога досега не бе започвал първенството с три поредни загуби. Логично селекцията на Живко Миланов е и на последно място във временното класиране. Това най-вероятно ще доведе и до треньорска рокада.

Положителна промяна не внесе и дебюта на Георги Миланов, който макар и назад с подготовката, беше един от най-добрите за своя тим. По-силното полувреме за "сините" бе второто, но тогава пропуски сътвориха Бари, Краев и Миланов. В последните мигове изстрел на Мартин Петков срещна гредата.

Срещата стартира с интересен тактически замисъл от страна на Живко Миланов. Като флангови нападател бе заложено на бранителя Иван Горанов, който заместваше замесилия се в любопитен скандал през седмицата Здравко Димитров. Арда пък разчиташе на преса от двамата си централни нападатели, която имаше за цел да доведе до грешка между несигурния "син" тандем Шелис - Александров.

Домакините имаха нещо като начален натиск, който бе илюстриран с две статични положения отляво, изпълнени от Георги Миланов. При второто от тях Караджов излезе неразчетено, но Патрик-Габриел Галчев не успя да накаже неговата грешка.

Постепенно футболистите на Арда започнаха да пренасят играта в половината на опонента им. Финалистът в миналогодишния турнир за Купата атакуваше най-често през зоната на Александров, който до този момент действаше без някакви сериозни грешки.

И така с настъпването на 20-ата минута, футболистите на Арда получиха подарък от своите любезни домакини, който беше превърнат в попадение. Един от опитните играчи на Левски - Симеон Славчев, пробва ненужен пас по диагонал, който освен че грешен, се оказа и началото на бърза контра за Арда. Иван Коконов влезе на скорост в полето на вековниците и бе фаулиран за дузпа от Христофор Хубчев. С отговорната задача се нагърби Тонислав Йорданов, който силно в средата изведе напред отбора от Кърджали.

Още в 28-ата минута Иван Караджов от Арда получи жълт картон заради бавене на времето, което само предвещаваше развоя на събитията през оставащия период от срещата.

Левски не само пропусна да отговори на предизвикателството, а инкасира и втори гол в 31-ата минута. Арда пресира дълбоко своя опонент, което доведе този път до грешка на Михайлов. Подобно и на ситуацията със Слачев, селекцията на Ники Киров пак се нуждаеше от няколко паса, като Жуниньо хитро пусна за Спас Делев. От няма и десет метра, той порази близкия ъгъл на домакинския страж.

Новото попълнение Георги Миланов пробва да вдъхне живот на сломения столичен тим с добро изпълнение на фаул в 35-ата минута. Кълбото летеше към горния ляв ъгъл, но Иван Караджов внимаваше, протегна се максимално и изби в корнер.

Четворката в атака за Арда сменяше своята позиция непрестанно, а това объркваше отбраната пред Михайлов. В 44-ата Жуниньо бе оставен непокрит и центрира към далечната греда, но там с присъствието си закъсняха Делев и Йорданов.

На полувремето в игра за Левски се появиха Здравко Димитров и Ивайло Найденов, докато терена напуснаха Христофор Хубчев и Симеон Славчев.

Левски започна малко по-активно второто полувреме. Появата на Здравко Димитров даде импулс в атака, като с настъпването на 50-ата минута Георги Миланов получи подаване на дъгата, а последвалият му шут премина покрай дясната греда.

Тонислав Йорданов създаде проблем на левскарската атака с бърз пробив в 60-ата минута. Той завърши с центриране за Жуниньо, който насочи с глава, но не намери мрежата на Михайлов.

Билал Бари и Жуниньо се сдърпаха в 61-ата, когато мароканецът реши да "помогне" на лежащия на тревата бразилец. Това доведе до емоционална кавга, която бе потушена от главния съдия с по един жълт картон.

Левски пропиля най-чистото си голово положение в 67-ата минута. След щастлив рикошет, Билал Бари се оказа на изключително изгодна позиция. Вместо удар по земя, африканецът реши да заложи на силата и прати кълбото над горната греда.

Подемът в редиците на домакините продължи с добра възможност и пред Андриан Краев. Снажният футболист се оказа непокрит на далечна греда, но изстрелът му с глава намери външната част на мрежата. Това беше и последното му действие в мача, тъй като веднага след това бе заменен от Валери Божинов.

Критичен момент пред вратата на Караджов имаше в 85-ата минута. Серия от финтове на Иван Горанов, завърши с центриране, което с доза късмет, стигна до Мартин Петков. Резервата отправи мощен удар от въздуха, който се отби в страничната греда.

Така Левски загуби за трети пореден път на старта в шампионата, с което регистрира абсолютен антирекрод. "Постижението" не бе прието никак добре от изстрадалата "синя" публика.

В следващата си среща Левски отново домакинства. Този път на Царско село. Арда приема у дома шампионите от Лудогорец.

Източник: Topsport.bg

Последни новини