Велизар Димитров: Едно е сигурно - Стойчо знае как да спечели дербито

Велизар Димитров: Едно е сигурно - Стойчо знае как да спечели дербито

Topsport.bg

04-03-2022, 17:55

Изпълнителният директор на Миньор (Перник) Велизар Димитров е сред интересните събеседници, когато става въпрос за предстоящото дерби между ЦСКА и Левски. Ето какво заяви той пред "Тема Спорт".

Г-н Димитров, предстои дербито ЦСКА - Левски. Какви са вашите очаквания?

- Това е повече от мач, защото има много голям емоционален заряд. В този сблъсък се раждат героите. Моментната форма няма решаващо значение. Няма да забравя тръпката и напрежението около дербито, макар че при мен те бяха до излизането на загрявката. Тогава се абстрахирах от всичко...

В деня на вечното дерби Перник червен или син е?

- Перник не може да бъде нито червен, нито син. Има привърженици на двата гранда, но като цяло градът си обича Миньор. Иначе перничани са по-безразлични към ЦСКА и по-негативно настроени към сините.

Букмейкърите очаквано определиха ЦСКА като фаворит в дербито предвид голямата точкова разлика между двата отбора...

- В този мач фаворит няма. При сините се наблюдава порив и тръгнаха нагоре след идването на Стоилов, който прави нещата по европейски. Сравнете поведението му и това на неговите предшественици. Той стабилизира отбора, но през пролетта Левски все още няма сериозен тест. Срещу Локо Пд играха 70 минути с човек повече и победиха трудно, срещу ФК ЦСКА 1948 София, които не са сред водещите отбори, също не бяха убедителни. От своя страна ЦСКА тръгна трудно, но след това вкара 3 гола на Славия, 4 на Ботев Вр, и отстрани лесно Локо Пд за купата, което трябва да даде психологическа стабилност и да повдигне настроението. В този мач ще си проличи кой има характер.

Работили сте със Стойчо Младенов - вярвате ли, че ще успее да намери най-точния подход за мотивацията на играчите?

- Ако Стойчо не успее, то няма кой друг да ги мотивира. Но какво значи да ги мотивира? Това са професионалисти, които имат договори и трябва да защитят честта си, името си и емблемата на клуба. В този сблъсък представляват половин България. Ако някой има нужда от мотивация за този мач, то значи няма място в ЦСКА. Психологически е трудно, защото червената фланелка тежи и ще се види кой заслужава да я носи. В ЦСКА нямаш право на отпускане дори на тренировка. Сигурен съм, че Стойчо ще успее да подготви отбора по най-добрия начин за мача, защото знам как работят той и хората от щаба му. Стискам палци да успеят. Едно е сигурно - Стойчо знае как да спечели дербито.

Не е ли тъжно, че младите фенове на ЦСКА нямат български любимци в състава през последните години? Ако ги попитате, сигурно ще ви кажат - Мораес, Каранга, Соу, Кайседо...

- Причината е, че БФС не стимулира създаването и налагането на български футболисти. Решенията им са убийство за младите, които на 14-15 години губят мотивация, защото виждат какви са примерите. Наскоро взеха поредното "гениално" решение с увеличение на броя на чужденците. Системата смачка самочувствието на играчите ни и в мачовете срещу големите отбори те излизат с мисълта двубоят да свърши и да си разменят фланелката с някой. В Миньор залагаме на българи, работим върху възпитанието им, опитваме да ги стимулираме финансово, доколкото е възможно, защото това е пътят за по-малките клубове, които трябва да са част от хранителната верига на футбола ни. В ЦСКА и Лудогорец, които гонят най-високи цели, само с българи няма да стане, но другите трябва да мислят и работят в тази насока. При нас в Миньор се вижда голямо израстване на Ценов, на Божидар Васев, а за Мартин Смоленски, който е преотстъпен от ЦСКА мога да кажа, че когато си го вземат обратно, той ще може да започва титуляр във всеки мач, защото е готов и има огромен потенциал.

Източник: Topsport.bg

Последни новини