Впечатляващ Черно море превзе и столицата! "Моряците" разбиха Славия и са на върха в efbet Лига

Впечатляващ Черно море превзе и столицата!

Topsport.bg

12-08-2023, 23:24

Черно море е новият лидер в българския шампионат. Победният рейд на варненци продължи и в столицата, след като селекцията на Илиан Илиев унижи Славия с разгромното 5:1. Триумфът се оказа още по-сладък, тъй като изразителният успех спомогна за изместването на Локо (Пд) от върха в подреждането.

Гостите набързо поведоха в резултата след два гола на Матеус Машадо. Славия си повярва, че може да сътвори обрат, след като в 36-ата Алварес си отбеляза автогол. След паузата обаче Черно море каза тежката си дума и се разписа още три пъти чрез Алварес - дузпа и резервите Алекс Фернандес и Исмаил Иса.

Домакините от Славия бяха изпратени с бурни освирквания от своите фенове, а усмивката на треньорът им Хосе Мария Бакеро едва ли ще бъде чак толкова отчетлива през следващите няколко дни.

Гол в квартал "Овча купел" падна още с първото сериозно положение в мача. Груба грешка в отбраната на Славия доведе до откриващото попадение за Черно море. Венци Керчев реши да се надиграва индивидуално малко пред своето наказателно поле. Усещайки, че нещата отиват на зле, бившият футболист на Лудогорец реши да върне назад за вратаря Кръстев. Подаването му обаче бе прекалено слабо и пресечено от Матеус Машадо, който секунди по-късно хладнокръвно реализира в мрежата на столичани.

Инкасираното попадение обърка отбраната на Славия, която беше поставена под изпитание и в шестата минута, когато Пабло Гарсия беше оставен непокрит в наказателното поле, ала акробатичният му шут не намери целта.

Николай Кръстев прочете добре игрова ситуация в 12-ата минута, когато напусна собственото си наказателно поле, за да пресече извеждащо подаване към изскочилия зад гърба на "бялата" отбрана Мазир Сула.

Славия продължи да раздава подаръци, от които "моряците" на Илиан Илиев да се възползват по най-добрия начин. Резултатът в столицата беше удвоен, след като "белите" отново сами вкараха вълка в кошарата. Кристиян Стоянов се увлече с индивидуалната игра и загуби около центъра на терена. Това създаде предпоставки за бърза контра на Черно море, при която Александър Василев получи възможността да стреля по диагонал. Кръстев беше на позиция и отрази, ала и той се оказа безпомощен, след като на точното място за добавка, измежду статичните защитници на домакините, пак бе Матеус Машадо, вкарал за 0:2.

Черно море правеше каквото си поиска с най-стария столичен клуб и в 25-ата минута само късметът "спря" класиката в на стадион "Александър Шаламанов". Капитанът на гостите Васил Панайотов връхлетя към топката след пас около дъгата и силният му шут се спря в застаналия малко пред голлинията Виктор Генев. И добре, че бе той, защото вратарят Кръстев бе покрил по-голяма част от другия си ъгъл.

И така, както мачът изобщо не вървеше добре за славистите, хората на Бакеро върнаха един гол в 36-ата минута. Иван Минчев демонстрира изключителен поглед върху играта и с разсичащо подаване изведе на чудесна позиция Галин Иванов. Капитанът на "белите" отправи прострелно подаване, успоредно на голлинията, където Генев и вратарят Дюлгеров се сблъскаха, за да видят и двамата как топката влиза в мрежата. Макар да беше спорно дали не става и дума за автогол на стража от Варна, съдиите отбелязаха в тефтерчето си Генев като голмайстор. След известно време решението им бе променено и така бе присъден автогол на третия замесен в ситуацията - Пабло Гарсия, който се бе хвърлил на шпагат.

Напрежението постепенно се настани в редиците на Черно море. Две минути след гола, Дюлгеров реагира добре при бомбен удар от дистанция на Иван Минчев с левия крак.

30 секунди бяха нужни на Черно море, за да организират "моряците" чиста голова ситуация след почивката. Появилият се от резервната скамейка Алекс Фернандес получи подаване от Мазир Сула, но този път Николай Кръстев скъси навреме ъгъла му за стрелба и осъществи решаващо спасяване.

Устремът на варненци нямаше край, а почти веднага след предходната им атака, гредата се оказа тяхната спънка за гол №3 в София. Живко Атанасов беше най-добре позициониран при центриране и продължи с глава към вратата на Славия. За негов малшанс обаче и това не се оказа достатъчно за възстановяването на преднината от две попадения.

В 55-ата минута Денислав Александров стреля от средна дистанция, но Дюлгеров нямаше проблеми с улавянето на топката.

Славия извърши първото си нарушение за целия мач в 58-ата минута, но това означаваше и дузпа в ущърб на "белите". Тя обаче не бе отсъдена веднага, след като първоначално Георги Кабаков не сметна, че контактът между Генев и Машадо в наказателното поле е достатъчен за 11-метров удар. Няколко мига по-късно той бе извикан от колегите си на ВАР, където вече явно осъзнал своята неточност, посочи бялата точка. С отговорната задача се нагърби вече вкаралият си автогол Пабло Гарсия. Испанецът беше безкомпромисен и прати Кръстев в другия ъгъл за 1:3.

Появилият се като смяна Владимир Николов горчиво съжаляваше за пропуска си в 80-ата минута. Тогава той получи задължаващо подаване от Ерол Дост, елегантно мина зад гърба на Росен Стефанов и стреля от няма и метър. Мерникът обаче изневери на бившия капитан на младежкия национален отбор, пратил топката над горната греда.

И малкото останали надежди на "белите" за този мач приключиха в 86-ата минута. Тогава Иван Минчев си изкара втори жълт картон след фаул в средата на терена и реферът Кабаков му показа строго пътя към съблекалните.

До края на срещата Черно море намери удобна възможност да докаже доминацията си още веднъж. За крайното 4:1 се разписа появилият се на паузата Алекс Фернандес. Бразилецът финтира съперник и отправи шут от средна дистанция, който се превърна в невъзможен за спасяване от Кръстев.

Не, че 1:4 беше леко за Славия, но кошмарът за "белите" се задълбочи в последната възможна секунда, когато и Исмаил Иса записа името си сред голмайсторите. Нападателят се възползва от центриране на Мазир Сула на далечната греда и с глава фиксира крайното 1:5. Нещо повече, благодарение на този гол, варненци съумяха да изместят Локомотив (Пд) от първото място в efbet Лига.

В следващия кръг Черно море приема на свой терен Лудогорец, докато Славия ще гостува на Берое.

Източник: Topsport.bg

Последни новини