Лудогорец победи ЦСКА в Ада на "Армията" и оглави класирането

Лудогорец победи ЦСКА в Ада на

Topsport.bg

30-04-2023, 22:43

Лудогорец е новият лидер в българския футболен шампионат. "Орлите" дръпнаха с точка пред ЦСКА, след като надвиха "червените" с 1:0 в директен сблъсък, изиграл се пред пълните трибуни на стадион "Българска армия". Единственото попадение реализира Игор Тиаго в средата на втората част, след като бразилецът засече отлично центриране от корнер на Кирил Десподов.

Това обаче бе само лек детайл от изключително емоционалния сблъсък в центъра на София. Двата тима демонстрираха важността на своето съперничество с много битка по целия терен. Мачът изобщо не бе лек за рефера Георги Кабаков, който на два пъти трябваше да прекъсва срещата след паузата. Веднъж заради уникална хореография на Сектор "Г", а след това при ескалация на напрежението спрямо капитана на гостите Кирил Десподов.

ЦСКА може да съжалява, че не взе поне точка в двубоя. Селекцията на Саша Илич имаше по-чистите положения спрямо разградчани, но три големи пропуска сътвориха Назон, Морено и резервата Маурисио Гарсес. До края на редовния сезон остават още два кръга, а след това ЦСКА и Лудогорец ще пренесат своите стремежи за златото и в шампионския плейоф, включващ отборите, завършили в Топ 6.

Встъпителните мигове на срещата сякаш бяха за хилядите по трибуните, които създадоха повече от фантастична атмосфера. Сектор "Г" за пореден път се отличи с идейна хореография, която имаше за цел да даде още един стимул на своите любимци за достойно представяне тази вечер. На терена пък всичко беше спокойно, като нито един от двата тима не предприе ранни рискове.

Първата по-интересна игрова ситуация беше регистрирана в петата минута. Иван Турицов сътвори грешка в дефанзивен план, която доведе до фаул в полза на гостите. Кирил Десподов се зае с изпълнението на статичното положение. Капитанът на гостите отправи нещо средно между удар и подаване, което определено създаде трудности за Енес Махмутович и Густаво Бусато.

Лудогорец предимно атакуваше през зоната на Кирил Десподов, който за четвърт час се отчете с опит за извеждащ пас към Текпетей, който обаче бе разгадан от внимателната отбрана на ЦСКА.

В 19-ата минута реферът Георги Кабаков привика капитаните на двата отбора, тъй като в рамките на секунди и цесекари, и лудогорци, отправиха прекалено емоционални забележки към неговата работа. Призивът на арбитъра беше това да спре, тъй като следващата санкция са картоните...

ЦСКА излезе от изчаквателната си позиция по възможно най-категоричния начин. "Червените" пропиляха две изключителни възможности за гол в рамките на 60 секунди! В 26-ата минута Турицов направи един от първите си пробиви по фланга, след което топката отиде в краката на Дюкенс Назон. Хаитянинът гардира с гръб към вратата, но благодарение отличната си физика съумя да си създаде отлична ситуация за изстрел. Нападателят с №9 обаче леко и затвори ъгъла за стрелба, което направи така, че топката да не посети мрежата на Падт. Но това не бе всичко! Защитата на Лудогорец изобщо не се справи с изчистването на кълбото, а напрежението моментално бе върнато в полето на "зелените". Вердон и Русо тотално бяха забравили за Барян Морено, а когато всички очакваха попадение от колумбиеца, разочарованието настъпи с гледката как топката преминава изключително близо до дясната странична греда.

Тобиас Хайнц напомни за себе си в 38-ата минута, когато напредна през центъра и имаше достатъчно време, за да отправи максимално добър изстрел към лудогорската врата. За радост на гостите в последния момент Франко Русо протегна крак, за да блокира.

Наставникът на домакините - Саша Илич, изпусна нервите си в 42-ата минута, когато беше устно предупреден от съдията Кабаков. Сърбинът реагира бурно заради несправедлив жълт картон, който по негова преценка беше показан на Тибо Вион. Легендата на Партизан влезе в екшъна и секунди по-късно, когато грозно бе изблъскан от нервния Фон Витри и само бързата намеса на арбитрите предотврати разпалването на "пожар" край тъчлинията.

Втората част стартира с шоу по трибуните. Феновете на ЦСКА спазиха своята закана и превърнаха "Армията" в ад за Лудогорци благодарение на страхотно пиротехническо шоу. Поради този факт срещата беше прекратена за няколко минути.

Първият точен изстрел в мача беше регистриран в 67-ата минута. Пресата на ЦСКА даде необходимия ефект и Тобиас Хайнц пак напредна през центъра, след което отправи удар, превърнал се в лесен за спасяване от Серджио Падт.

Нервите на стадион "Българска армия" ескалираха в 70-ата минута. Тогава Кирил Десподов трябваше да изпълни статично положение, но го застигна "дъжд" от всевъзможни предмети, които не му позволяваха да вкара топката в игра. Напрежението по трибуните принуди реферът Георги Кабаков временно да прекрати срещата. Футболистите на Лудогорец, макар и трудно, поеха към съблекалните, докато за домакините остана трудната задача да усмирят своите фенове. Постепенно страстите утихнаха и след около четвърт час, голямото дерби на efbet Лига беше подновено.

Спирането на играта изненадващо оказа по-добър ефект върху футболистите на Лудогорец. За ужас на хилядите по трибуните, шампионът на България поведе в 68-ата минута. Десподов изпълни отлично ъглов удар, при който Амос Юга не успя да покрие Игор Тиаго. Бразилецът връхлетя върху коженото кълбо и без проблеми реализира за 0:1. №9 на "орлите" обаче грозно провокира Сектор "Г", което нервира и Иван Турицов, изблъскал го в гърдите. Породеното напрежение беше туширано с по жълт картон от Кабаков.

ЦСКА можеше почти веднага да отговори на голямото футболно предизвикателство. В 73-ата минута Дюкенс Назон демонстрира изключителна фантазия и пусна разсичащ пас през центъра на лудогорската отбрана. Топката беше за Хайнц, но той не можа да достигне до нея, което обърка и Русо. Така, сякаш от нищото, сам срещу Серджио Падт остана Маурисио Гарсес, резервата обаче не запази хладнокръвие и стреля право в обсега на нидерландския вратар.

До края на срещата Лудогорец умело "уби" стремежа на ЦСКА за финален натиск, благодарение на което ликуваше и с безценната победа в Ада на "Българска армия".

И все пак, самият край на срещата можеше да донесе и драматичен развой на събитията. ЦСКА изпълни корнер, при който в атака се беше включил дори и Густаво Бусато. Създаде се меле, при което все пак беше отправен удар, но Падт беше на мястото си и направи решително спасяване.

На 4 май ЦСКА ще гостува на възраждащия се под ръководството на Любослав Пенев тим на Хебър. Ден по-рано Лудогорец приема у дома Берое.

Източник: Topsport.bg

Последни новини