ЦСКА разби Хебър на Любо Пенев в навечерието на 75-годишнината си

ЦСКА разби Хебър на Любо Пенев в навечерието на 75-годишнината си

Topsport.bg

04-05-2023, 19:49

ЦСКА намали до точка изоставането си от лидера Лудогорец в efbet Лига. "Армейците" демонстрираха по категоричен начин, че са преодолели неприятното поражение от "орлите" преди няколко дни, разправяйки се с опашкаря Хебър - 4:0! Селекцията на Саша Илич се развихри на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик и се поздрави с победа 3:0. Столичният гранд реши всичко в своя полза още до почивката, когато резултатът вече бе класически.

С две попадения за победителите блесна Дюкенс Назон, а по веднъж се разписаха Лазар Туфегджич и Иван Турицов от дузпа. Разгромът можеше да бъде още по-състоятелен, но с пропуски се отличиха Бисмарк Чарлс, Гарсес , Матей и Дауда Бамба.

Така ЦСКА продължава здравата битка за титлата с Лудогорец, която след още един кръг вече ще премине в пределите на шампионския плейоф. Положението на Хебър пък не е никак добро. Клубът от Пазарджик е предпоследен и все още няма победа под ръководството на Любо Пенев.

Двубоят започна с активна игра от гостите, които търсеха задължителна победа в Пазарджик. В третата минута ЦСКА разви атака отдясно, като топката беше пратена в наказателното поле за Назон. Нападателят на "червените" бе блокиран в последния момент и не можа да отправи може би голов изстрел.

Селекцията на Саша Илич не изгуби много време и бързо достигна до желаното откриващо попадение. Дълбока преса принуди Дебърлиев да изчисти на посоки. Около центъра за първа топка най-високо скочи Християн Петров, който така отигра с глава, че превърна действията си в извеждащ пас за Назон. Хаитянинът се възползва от тромавия Цонков и сам срещу стража на Хебър хладнокръвно реализира за 0:1.

ЦСКА продължи да диктува събитията на терена. В осмата минута на Дебърлиев се наложи да излиза далеч от своето поле, а това в повечето случаи води и до комични вратарски грешки. Капитанът на Хебър почти сътвори такава, но последвалата светкавична контра на столичани не доведе до ново попадение.

Прошка от "армейците" нямаше в 12-ата минута, когато резултатът стана 0:2. Опитите на Хебър да играе изнесено в линия, близо до центъра, се увенча с тотален провал, тъй като нов дълъг пас ги матира за удвояването. Този път Лазар Туфегджич се измъкна зад гърба на персоналния си пазач и сам срещу Дебърлиев реализира с красив диагонален изстрел с десния крак. Головият пас беше дело на Тибо Вион.

Разликата можеше да набъбне на три гола още преди да е изминал и четвърт час на стадион "Георги Бенковски". Центриране от корнер в 14-ата минута позволи на Матей да отиграе качествено с глава, но срещу себе си видя и добра вратарска намеса.

Хебър показа признаци на живот в този мач с настъпването на 18-ата минута. Тогава Търтов пробва двойно подаване с Валпорт, който обаче умело бе блокиран от Матей. Докато искаха дузпа, атаката на "зелените" продължи благодарение на късметлийски рикошет и Георги Търтов можеше да намали изоставането на своя тим. Бусато обаче внимаваше, като беше скъсил ъгъла и направи качествено спасяване.

Любо Пенев се хвана безпомощно за главата в 24-ата минута, когато отборът му с лекота пропиля отлично голово положение. Валпорт получи достатъчно свобода по левия фланг и имаше цялото време на света, за да отправи състоятелен шут в мрежата на Бусато. В крайна сметка нападателят стреля изключително слабо по земя....

С изключителна лекота ЦСКА стигна и до класическото 3:0! Маурисио Гарсес комбинира отлично с дублиралия го Иван Турицов, а българският национал блесна с майсторска асистенция за втория гол на Дюкенс Назон. Таранът реализира директно с първото си докосване, а за това спомогна и лошата намеса на Дебърлиев, който допусна сравнително слабия удар да мине под неговия плонж.

В 38-ата минута Стефан Цонков от Хебър действа отлично като последен в защита, а само навременната му намеса лиши Назон от възможност да запише своя хеттрик.

Отбраната на Хебър тотално отсъстваше през тази вечер, а в 43-ата минута Маурисио Гарсес прекалено лесно стигна до нова голова ситуация. Бразилецът стигна до дясната греда и подаде за непокрития Назон. Вместо хеттрик, №9 на ЦСКА сътвори по-трудното и прати топката в аут. Отиграването му дори ядоса неговия съотборник Иван Турицов.

На почивката Любослав Пенев опита да реагира на случващото се с тройна смяна. Така втората част не започнаха Корнел, Стоичков и Валпорт, а вместо тях се появиха Вълчев, Михайлов и Живкович.

Рокадите на Ел Голеадор бързо дадоха ефект, но в негативен план. Пуснатият от него Георги Вълчев се прояви по най-лошия начин, след като задържа Юрген Матей при статично положение за ЦСКА. Реферът беше непоколебим и посочи дузпата, а от бялата точка безпогрешен както винаги беше Иван Турицов.

62-ата минута се оказа изключително тежка за вратаря на Хебър - Петър Дебърлиев. Капитанът на домакините първо трябваше да спира откъсналия се сам срещу него Бисмарк Чарлс. Малко след това на далечната греда забравен беше Лазар Туфегджич, но и сърбинът беше разколебан от вратаря, поне този път.

Като част от ротацията на състава, Саша Илич даде шанс на футболисти, които по-рядко намират място в неговия състав. Такъв беше примерът с Жираир Шагоян, който бе "жаден" за игрови минути и доказване срещу Хебър. В 74-ата минута националът на Армения се възползва от поредна грешка в защитата на пазарджиклии, но и този път Дебърлиев беше непробиваем.

До края друг от резервите - Дауда Бамба, също имаше шанс да отбележи, но и той като колегите си, нямаше необходимата концентрация пред гола. Густаво Бусато пък си изкара стратегически жълт картон, който ще го спре от участие за мача срещу Ботев (Враца), но пък ще бъде "чист" за задаващите се плейофи.

В последния кръг от редовния сезон ЦСКА приема Ботев (Враца). "Армейците" обаче са наказани без своята публика, като санкцията им тепърва ще бъде обжалвана в БФС. Хебър пък гостува в Стара Загора на Берое.

Източник: Topsport.bg

Последни новини