Локомотив (Пд) върна Левски в реалността след зрелищна битка на "Лаута"

Локомотив (Пд) върна Левски в реалността след зрелищна битка на

Topsport.bg

06-08-2023, 23:17

Локомотив (Пловдив) победи Левски с 2:1 в късния неделен двубой от програмата на efbet Лига. Двата тима изиграха един от най-стойностните мачове през сезона, а с трите точки "смърфовете" продължават да бъдат лидер в първенството.

Всичко по-интересно на "Лаута" се случи през първата част. Джовани даде ранен аванс на "железничарите", а в средата на полувремето Рикардиньо изравни. Звездата на Локо (Пд) обаче не бе казал последната си дума, след като дари с асистенция Георги Минчев в 38-ата минута, за да може бившият нападател на Литекс и ЦСКА да оформи крайния резултат.

Втората загуба на Левски през сезона можеше и да не бъде факт, ако страхотен мач под рамката за Локомотив не бе изиграл Динко Хоркаш. Хърватинът блесна с няколко фантастични спасявания, а непростими пропуски направи и Рикардиньо.

Голям проблем за селекцията на Николай Костов се оказа и контузията на Жереми Петрис, който може да отсъства дълго от терените. Добър дебют за "сините" пък направи новото попъление Дарлан.

Голям проблем сполетя гостите от Левски само няколко секунди след първия съдийски сигнал. Тревожна новина достигна до Николай Костов, виждайки как Жереми Петрис се хваща за задната част на бедрото на десния си крак след тежко индивидуално надиграване с техничния Джовани. Знаците на колегите му в "синьо" бяха красноречиви и така националът на Мартиника бе заменен принудително от Патрик-Габриел Галчев. Оттук насетне пък стартира и голямото чудене дали Петрис ще бъде готов и за важното гостуване на Апоел (Беер Шева) от третия предварителен кръг в Лигата на конференциите.

Джавад Ел Джемили можеше да накаже колебливо върната топката назад към Динко Хоркаш в четвъртата минута. Хърватският вратар умело предположи какво би могло да се случи и навреме излезе, за да изрита силно напред.

Рокадата в редиците на Левски бе използвана по най-добрия начин от техния опонент и така Локомотив поведе още в осмата минута. Новото попълнение Дарлан сбърка в центъра на терена и това даде отличен шанс за атака на Локо. Кълбото стигна до Джовани, който рязко смени посоките срещу несигурния Галчев и с плътен шут в близкия ъгъл на Андреев зарадва "черно-белите" фенове за 1:0.

Левски отговори на предизвикателството и по горе-долу идентичен начин можеше да изравни в 15-ата минута. Фадига намери Уелтън, а бразилската звезда се измъкна от сънародника си Матеус, за да отправи плътен шут по земя. За разлика от Пламен Андреев, Динко Хоркаш осъществи успешно спасяване и съхрани "железничарската" преднина.

Резултатът някак си остана все още 1:0, след като в 22-ата минута Левски пропиля фантастична възможност за изравняване. Мартин Паскалев остана под топката и освободи сериозно пространство за Рикардиньо. Централният нападател демонстрира поглед на плеймейкър и отправи фантастично подаване за Марин Петков, който от чиста позиция, но с по-неудобния си десен крак, стана свидетел на страхотното спасяване на Динко Хоркаш.

Натискът на Левски се усилваше с всяка изминала минута. А Динко Хоркаш пак трябваше да се превръща в герой за своя тим в 28-ата минута. Капитанът Цунами отправи много точно центриране към Рикардиньо, който от непосредствена близост насочи с глава, но някъде в обсега на вражеския страж, за да може балканецът да избие атрактивно с една ръка.

И докато Левски пропускаше изгодните си ситуации, Локомотив, сякаш от нищото, беше на сантиметри от това да направи 2:0. Пламен Андреев изобщо не прецени добре остро центриране на Евандро и трябваше да благодари на дясната си греда, която го спаси от доста критики по негов адрес в 31-ата минута.

С оглед развитието на дербито, паритетът на "Лаута" логично беше възстановен в 32-ата минута. Централният бранител на Локо - Хорхе Сегура, се бе включил в атака, но падна на земята след сблъсък с противник. И докато колумбиецът чакаше играта да бъде спряна, Левски организира бърза контраатака, а футболистите на домакините така и не се прегрупираха умело в дефанзивен план. Марин Петков използва пролуката и пусна хитър извеждащ пас за Рикардиньо, който този път демонстрира класа и с красив удар направи 1:1.

Динамиката на неделното дерби беше изключителна и още в следващата атака Локомотив отново можеше да води в резултата. Матеус навлезе на скорост в наказателното поле на гостите и отправи центриране за Георги Минчев. Нападателят съумя да стреля с глава, но за негово нещастие на пътя на топката застана Ван дер Каап, който с тялото си спря сигурен гол за "смърфовете".

Шоуто на "Лаута" нямаше индикации да спира, а Локомотив ликуваше с втори гол в мача с настъпването на 38-ата минута. Дарлан сбърка дълбоко в половината на домакините, което даде началото на бърза контраатака. Евандро напредна с топка в крака, след което пусна подаване за Джовани, който пак се превърна в "мисия невъзможна" за Галчев. Бразилецът демонстрира комбинативност и макар че можеше да завършва сам, техничарят предпочете сигурното и подаде на Минчев, който от около метър нямаше как да сбърка за 2:1!

След паузата динамичното дерби продължи!

Дарлан отправи далечен удар в 47-ата минута, но Динко Хоркаш бе на мястото си и спаси, въпреки че за момент изпусна топката. Рикардиньо се оказа на добра позиция в 53-ата минута, но измежду двама бранители на Локо, голаджията затвори ъгъла си за стрелба и в крайна сметка намери външната страна на вражеската мрежа.

Подобно на първото полувреме, след получаването на гол, Левски удвои усилията си в атака. В 60-ата минута Марин Петков изработи отлична възможност за Уелтън, който от съвсем близко направи по-трудното и не намери мрежата на вече елиминирания от самата точност на центрирането Хоркаш.

Непростим пропуск на Рикардиньо попари левскарите в 64-ата минута. Ивелин Попов направи всичко необходимо, за да подсигури голова асистенция на бразилеца, но №9 на Левски разочарова със своя завършек, който не създаде и един процент напрежение за Хоркаш.

В заключителните мигове на двубоя Левски опитваше да осъществи натиск, но пък ги нямаше чистите голови положения. Едно "почти такова" имаше в 84-ата минута, когато Уелтън центрира към далечната греда, ала топката тупна малко преди Петков и го прехвърли, оставяйки го без възможност да отправи удар.

Вратарят на Локомотив (Пд) - Динко Хоркаш, осъществи поредното си решително спасяване, този път 180 секунди преди края. Тогава Ван дер Каап стреля с глава, а миг преди топката да бъде довкарана в мрежата от Рикардиньо, хърватският страж се протегна и изби в корнер коженото кълбо.

В следващия кръг на Левски предстои домакинство на Ботев (Враца), а преди това "сините" имат ангажимент в евротурнирите срещу Апоел (Беер Шева). Локомотив (Пд) гостува на закъсалия Пирин.

Източник: Topsport.bg

Последни новини