Лудогорец победи ЦСКА с гол в края в последния мач на "Армията"

Лудогорец победи ЦСКА с гол в края в последния мач на

Topsport.bg

10-12-2023, 20:21

Шампионът Лудогорец спечели голямото дерби на 20-ия кръг в efbet Лига срещу ЦСКА. Селекцията на Георги Дерменджиев триумфира по инфарктен начин в столицата, след като отбеляза гол в 18-ата минута на даденото продължение. В герой за своите се превърна резервата Спас Делев.

Това обаче е само сухото обяснение за това, което се случи на стадион "Българска армия". ЦСКА искаше да изиграе по достоен начин последния си двубой на митичното съоръжение, на което предстои цялостна реконструкция. И възпитаниците на Нестор Ел Маестро дадоха здрав отпор на своя опонент! Мачът на няколко пъти биваше прекъсван заради чудесните хореографии на Сектор "Г", а с повече късмет пред Кареасо и Юга, трите точки можеха да поемат и в актива на ЦСКА. Днес на пълните "армейски" трибуни беше и клубната легенда Христо Стоичков.

Горчив привкус на празника обаче остави случилото се след победния гол на Спас Делев, който доведе до грозни батални сцени край тъчлинията.

С резултата тази вечер Лудогорец измести ЦСКА от второто място в таблицата, като и двата тима имат по 42 точки. Лидер е Черно море с 45.

Лоша новина сполетя гостите от Разград минути преди големия мач, след като на загрявката Аслак Фон Витри получи травма. Така по спешност в титулярния състав Георги Дерменджиев трябваше да пуска Иван Йорданов.

Двубоят на "Армията" нямаше как да започне по по-добър начин - с изпълнение на националния химн. В началото му, феновете на ЦСКА започнаха да скандират "Христо Стоичков", което развълнува максимално Камата, заел мястото си във ВИП-ложите на спортното съоръжение.

Първият интересен футболен момент от мача беше регистриран в шестата минута, когато звездата на гостите Бърнард Текпетей се прояви в най-добрата си светлина. Ганаецът стреля директно от фаул, а силният му шут бе избит с мъка от Густаво Бусато.

Селекцията на Нестор Ел Маестро постепенно вдигаше качеството на своето представяне и след десетата минута започна да налага дълбока преса в половината на противника. Това видимо притесни гостите от Разград, а опасен шут на Назон не бе причислен към статистиката заради положение на засада.

Натискът на ЦСКА се увеличаваше, а в 18-ата минута Линдсет намери с чудесен пас включващия се от втора позиция Амос Юга. Капитанът на домакините навлезе мощно в наказателното поле, но националът на ЦАР така и не съумя да отправи може би голов изстрел.

Най-чистото голово положение от началото на двубоя бе факт в 30-ата минута. Дюкенс Назон направи всичко по силите си, за да продължи кълбото към Тобиас Хайнц на десния фланг. Там норвежецът не загуби време и отправи прострелно подаване към далечната греда, което без малко не бе превърнато в гол от закъснелия със стотни от секундата Кареасо.

Много емоции на терена имаше в 39-ата минута, когато централният бранител на ЦСКА - Браян Кордоба получи жълт картон заради фаул срещу Квадво Дуа. Колумбиецът до такава степен изгуби контрол над себе си, че леко изблъска главния съдия Драгомир Драганов. В някои други страни подобни действия биха имали и допълнителна строгост, а не само строго мъмрене.

Краят на първото полувреме донесе две добри комбинации от страна на ЦСКА, но ударите на Линдсет и Назон по никакъв начин не затрудниха Серджио Падт.

Лудогорец трябваше да съжалява, че не води в резултата малко след подновяването на играта. Пьотровски сякаш извърши нарушение в центъра на терена срещу Юга, но сигнал от Драганов нямаше. Това даде старт на бърза разградска контра, която запрати топката към Кайо Видал. Бразилецът навлезе в полето на "червените" и рязко смени посоката срещу появилия се като смяна Шакич. Изстрелът му обаче мина малко над горната греда на неговия сънародник Бусато.

Отговорът на ЦСКА беше почти моментален. Събитията се прехвърлиха пред лудогорската врата, но завъртане и изстрел на Тобиас Хайнц стигнаха единствено до корнер в полза на домакините.

Последва прекъсване от няколко минути, през което феновете на ЦСКА сътвориха истинско приотехническо шоу в чест на любимия си клуб.

Майкъл Естрада се появи в игра 20 минути преди края и почти веднага можеше да остави своя фундаментален отпечатък върху срещата. Националът на Еквадор получи пас зад гърба на защитата. Серджио Падт обаче "прочете" ситуацията и рисковано напусна полето си, за да изчисти с глава.

ЦСКА можеше да нанесе своя удар в 78-ата, когато Амос Юга се оказа най-съобразителен при изпълнение на корнер, но ударът му с глава премина малко над напречната греда.

Хиляди по трибуните и 11 "червени" футболисти на терена, поискаха 11-метров удар в полза на ЦСКА в 80-ата минута. Тогава домакините развиха отлична атака през центъра, която наглед изведе Марселиньо Кареасо на опасна позиция в наказателното поле на "орлите". Последва контакт между халфа и Ноа Сонко Сундберг, който явно не се оказа достатъчен довод Драгомир Драганов да отсъди дузпа. Реферът дори не прибегна и до услугите на ВАР.

Началото на 12-минутното продължение стартира с добра възможност за гостите от Разград. Звездата им Якуб Пьотровски реши да пробва рефлекса на Густаво Бусато от средна дистанция, а №1 на ЦСКА го респектира със спасяване с една ръка.

След поредно прекъсване заради факли по трибуните, ЦСКА също имаше своя шанс. Дюкенс Назон използва физическата си мощ и спечели локация за стрелба. Ударът му по земя обаче не намери очертанията на вратата.

Екшънът на този толкова интересен двубой настъпи в 117-ата минута на дербито. "Орлите" организираха една от последните си атаки в мача. При нея Сон и Рик Джонатан комбинираха по умел начин, чрез който бе преодоляна "червената" отбрана. Последва подаване към далечната греда на влезлия като резерва бразилец. С топката се разминаха двама футболисти на ЦСКА и така кълбото някак си стигна до краката на Спас Делев, който от няма и метър попари "армейците" за 0:1. Оттук насетне настъпиха и грозните сцени на "Армията". Делев бурно изрази радостта си пред Сектор "Г", а това очаквано не се хареса на хилядите цесекари. Последва меле, при което пострада треньорът на вратарите на Лудогорец - Здравко Здравков, който беше ударен в главата. Трябва да се признае, че разградчани определено прекалиха с бурната си еуфория на неподходящото място. От лагера на ЦСКА пък имаха и претенции за засада, които според системата за офсайд обаче се оказаха неоснователни.

До края ЦСКА имаше една атака, чрез която се надяваше да се добере до точката, но късметът не бе на тяхната страна. С финалния акорд на мача всички в "червено" бяха потопени в тъга, докато гостите празнуваха бурно на терена. Усещащи, че може да се случи и голяма беля, "орлите" бързо бяха прибрани в своята съблекалня.

Първият официален мач на ЦСКА за 2024 година ще бъде домакинство на застрашения от изпадане тим Ботев (Враца). Лудогорец пък ще трябва да спира зимния първенец Черно море.

Източник: Topsport.bg

Последни новини