Паро: Емил Костадинов да не забравя откъде е тръгнал

Паро: Емил Костадинов да не забравя откъде е тръгнал

Novsport

25-07-2020, 10:23

Най-успешният клубен треньор у нас Аспарух Никодимов даде интервю за "Тема Спорт", в което говори по различни въпроси, свързани основно с ЦСКА. Освен спортно-техническите теми той коментира и искрите между Христо Стоичков и Стойчо Стоилов, и новия договор за тв правата.

Г-н Никодимов, как гледате на селекцията на ЦСКА до този момент и от какво още се нуждае отборът?

- Видях, че е дошъл още един нов играч от Франция (б.р. -Жул Кейта). Нека да видим дали ще е крило, или ще се окаже крилце, че малко слабичък ми се струва (смее се). Шегата настрана, може пък да пасне добре в нашето първенство. Щом е играл и във френския елит, значи има нещо в него. Но така предварително само си чешем езиците. Трябва да го видя в няколко мача, за да добия представа. Най-добре от новите като визитка е халфът Санкаре (б.р. - над 260 мача в Лига 1), който вдъхва сериозни надежди. Иначе ЦСКА се нуждае от още малко засилване, но като цяло е на правилен път. Да кажем още трима качествени футболисти във всяка линия, без вратарския пост. И в халфовата линия е нужен още един класен състезател, и в атака е необходим остър играч. Ядрото е съставено от стабилни футболисти, но е нужно да се добави още малко ниво. Оттам трябва да продължи да се залага и на юноши. ЦСКА може да се съпротивлява на Лудогорец, въпросът е да го прави до края на сезона.

Разликата в точките не бива да е толкова голяма. Ние обикновено по средата на първенството сме се предали, а конкретно миналата година всичко свърши още през лятото. ЦСКА трябва да се възползва от всяка открила му се ситуация. Лошото е, че ЦСКА и Левски забуксуваха в последните години. Не е този футбол, с който бяхме свикнали. А и не разбирам в Левски какво искат да направят. Няма как да те издържа само публиката. Колкото и да те обичат, хората не са толкова богати. Даже аз имам чувството, че в последните месеци богатите са дали по-малко за Левски, отколкото бедните. Не знам докъде ще стигнат по този начин. Едно време първенството беше по-интересно, защото имаше доста отбори, които се бореха с ЦСКА и Левски - Славия, Локо София, Ботев Пловдив... Но това е ходът на времето, пластовете се разместват.

А какво е мнението ви за изходящите трансфери на "Армията"? Евандро беше продаден, а изглежда, че и Малинов ще го последва...

-Да го продават, време му е на Малинов да излезе в чужбина. Четири години играе в ЦСКА, ако може да спечели някой лев навън, трябва да се пробва, защото футболът е до време. Трябва да си сериозен, съсредоточен, да не си губиш времето със странични занимания и можеш да успееш в чужбина. И жените не бива много да ги гониш, че... Но кой каквото си направи. Играчите трябва да се сърдят за провалите си само на самите себе си. По отношение на Евандро, щом са платили добри пари -пускай го по пързалката и това е. Ако е възможно, могат да инвестират тези средства в някой от перспективните български футболисти.

Какви промени виждате в играта след назначението на Стамен Белчев?

- Отборът играе с повече настроение и по-нападателно. При всички положения треньорът трябва да си е българин. Аз съм винаги за наш наставник. Знае много повече неща, запознат е с обичаите, с нравите на играчите, особено на българите. Нека чужденците да се съобразяват с нашата действителност. Белчев е работяга, познава клуба и голяма част от играчите, има доста аргументи в негова полза. Мисля, че е наясно какво се иска от него. Преди няколко години го назначиха да закърпи временно нещата, но видяхме, че изгради нелош отбор и стил. Разликата е, че тогава имаше футболисти като Десподов и Каранга, които дърпаха ЦСКА напред. Сега не е същото. За да стане отборът класен, е нужна още работа и двама-трима състезатели. До Coy трябва да има още един играч, който да му помага. Той е бърз, подвижен, но сам срещу двама-трима защитници няма как да се справи. Нужна е повече помощ в предни позиции, другите да са по-близо до него.

Как гледате на случилото се между Стоичков и Стоилов?

- Аз съм им бил треньор и на двамата. Не съм им следил целия конфликт и не мога да взема страна. Не знам за какво се дърлят. Може и да има някакви стари истории, за които ние да не знаем. За мен най-добре е да се срещнат лице в лице и да си уточнят отношенията. Защо трябва да се излагаме пред цяла България и да даваме хляб на зложелателите? Това си е мъжки разговор очи в очи. Сигурно си имат стари вражди, но не е това начинът да ги решават.

А какво е мнението ви за новия договор за тв правата, срещу който ЦСКА и Левски се обявиха твърдо?

- Справедливо е парите да се разпределят на базата на публиката и гледаемостта. Да седнат и да обмислят нещата, а не да действат по този начин.

Емил Костадинов обаче каза, че клубовете трябва да приемат това, което им е предложено...

- Не става така, както Костадинов го мисли, а и той много не мисли. Не знам защо това момче се опъва на ЦСКА. Аз му бях първият треньор в ЦСКА. Много неща мога да кажа, но няма да е красиво да се говори срещу бивши играчи на отбора. Само едно ще му напомня - да не забравя откъде е тръгнал, какво му е дал ЦСКА и къде щеше да бъде, ако не беше ЦСКА. Встрани от това, ЦСКА и Левски са най-големите наши клубове и трябва да бъдат компенсирани по-справедливо за тв правата. Пък и виждаме за какъв конфликт на интереси става въпрос. Не може на Лудогорец да му отпускаш държавни пари за стадиона, а в същото време шефът на този клуб да командва и телевизията, и тв правата. Но то такива неща в България не ни учудват.

В първия кръг ЦСКА гостува на дебютанта в елита ФК ЦСКА 1948. Как гледате на този отбор и какви са очакванията ви за мача?

- Малко грозно стана, но преди години имаше Левски София и Левски Кюстендил, така че не е за сефте. „48" са си нов отбор. Ще има заряд в мача, защото е ясно, че двата клуба не се обичат. Но, особено ако има публика, ще си проличи кой отбор какъв е.

Докъде може да стигне ЦСКА в Лига Европа?

- Зависи от жребия. Едно време на нас ни се падна двукратен носител на КЕШ в първия кръг - Нотингам Форест се казваше, ако някой е забравил (б. р. - през 1980 г.). Всички ми казваха: "Те ще ви отнесат." Аз им отговарях: "Не, ние ще ги отнесем." И ги отнесохме (две победи с по 1:0). Всичко е до настройката в тези мачове. Един път ще те бият, но после ти ще ги биеш. Както стана и с Ливърпул две години след Нотингам. Ако обаче нямаш вяра и самочувствие, няма как да се получат нещата. Трябва да излезеш нахъсан, да не ти пука от авторитета на съперника. Лошото е, че в момента в ЦСКА няма играчи с голям опит, които да са калени в такива битки. Тръгваме с надежди, но реално погледнато, няма как да очакваме някакъв сериозен пробив. Пък оттук насетне вече играта ще покаже докъде можем да стигнем през този сезон - и в първенството, и в Европа. ЦСКА трябва да носи радост с играта си.

Източник: Novsport

Последни новини