Фадига е десетият французин, който ще носи екипа на Левски

Фадига е десетият французин, който ще носи екипа на Левски

Topsport.bg

23-07-2023, 20:19

Хасими Фадига е 10-ият французин, който облича синята фланелка. Сините са уцелвали право в десетката, но и са си патили сериозно с привличането на футболисти от тази страна.

Първият французин, акостирал на "Герена", е Седрик Бардон, припомня "Тема спорт". Той бе одобрен след кратък пробен период от Станимир Стоилов и стана фундаментална част от тима, написал "Синята приказка" и играл на 1/4-финал в УЕФА, а след това станал първият роден отбор, класирал се в групите на Шампионската лига. Седрик изкара два престоя на "Георги Аспарухов", като вкара 31 гола в 126 мача във всички турнири.

От Франция е и най-скъпоплатеният футболист, играл в Левски. Това е Габриел Обертан. Бившият състезател на Манчестър Юнайтед (б.а. - привлечен от сър Алекс Фъргюсън след трансфера на Кристиано Роналдо в Реал Мадрид) дойде при "сините" през лятото на 2017-а. Той създаваше много положения, но имаше сериозен проблем с реализирането - вкара 5 попадения в 59 двубоя.

Останалите французи в Левски спокойно може да влязат в графата "Трансферни разочарования". През 2015-а "сините" криха по парковете Умар Диаби, да не би конкурент от елита да им го отмъкне, преди да подпишат с него. В крайна сметка централният нападател се разписа... само веднъж. Толкова вкара и друг нападател - Амаду Сукуна. В един момент на "Георги Аспарухов" бе крилото Линел Китамбала, за когото се твърдеше, че единият му крак е по-къс от другия...

ФРАНЦУЗИТЕ В ЛЕВСКИ

Източник: Topsport.bg

Последни новини