Цветомир Панов: Несериозно е да се твърди, че се хвърляме само на Левски

Цветомир Панов: Несериозно е да се твърди, че се хвърляме само на Левски

Topsport.bg

10-02-2023, 23:02

Цветомир Панов е един от лидерите на Черно море. 33-годишният краен защитник ще има нелека задача в предстоящия мач с Левски и ще трябва да неутрализира дясното крило на сините Роналдо. Бившият национал и носител на Купата на България с Ботев (Пловдив) говори пред "Тема Спорт" преди дербито на първия пролетен кръг в родното първенство.

Цветомире, предстои мач с Левски, но в последните дни се говори повече за атмосферните условия... Може ли те да послужат за оправдание за един от двата отбора след мача?

- Със сигурност студът, тежкият терен и лошите атмосферни условия могат да повлияят като цяло на качеството на играта. В никакъв случай обаче не могат да бъдат оправдание, защото те са еднакви и за двата отбора.

Да, не е приятно да се играе при тежки условия, но няма какво да направим и ще трябва да се съобразим и нагодим към времето, а не то към нас. Надявам се да изненадаме приятно тези, които очакват двубой без футболни достойнства и да се получи хубав и здрав мач.

Смяташ ли, че на "Ивайло" ще ви е по-лесно, отколкото на "Герена"?

- В това няма съмнение. От една страна, теренът е еднакво непознат и за двата отбора, а и да не забравяме фактора разстояние. Велико Търново е доста по-близо до Варна и няма да ни се налага да пътуваме много. За нашия отбор тези разстояния се оказват проблем, тъй като има доста софийски отбори в Първа лига и когато ни се съберат повече гостувания, а и междинни кръгове, се натрупва умора, която оказва своето влияние. Радвам се, че сега това няма да се случи. Надявам се и повече наши фенове да дойдат, за да ни подкрепят, независимо от очакванията за студено време.

След напускането на Сердюк Илиан Илиев усилено търсеше нападател с такъв профил. Наско Илиев вписа ли се вече? Готов ли е? Очакванията са той да остане на резервната скамейка...

- Това е решение на старши треньора, но Наско пристигна съвсем скоро и наистина ще има нужда от още време, за да достигне оптимална форма. Той обаче е много опитен, а и познава по-голяма част от момчетата, така че адаптацията му няма да е проблем. Той ще се впише много по-бързо от един чужденец.

Ти ще трябва да пазиш Роналдо. Ще бъдеш ли една крачка пред него? Знаем, че на бразилците снегът не им помага?

- Не искам да се успокоявам по този начин. Той е много добър футболист и трябва да съм концентриран през всичките 90 минути. Ще мога да кажа, че съм бил крачка пред него едва след края на мача, ако спечелим.

Много често чуваме фразата, че моряците са се хвърлили здраво на Левски. Има ли по-специална мотивация у вас за такива мачове?

- Несериозно е да се твърди, че се хвърляме само на Левски. Аз съм чувал подобни обвинения и от фенове на ЦСКА, които не са доволни, когато победим или вземем нещо от техния отбор. В нашата съблекалня преди всеки мач не се обсъжда нищо друго, освен победа. Илиан Илиев е много амбициозен треньор и в него има много спортна злоба.

Не се готвим да излъжем някого, а излизаме с мисълта да се надиграваме и да победим. Да, понякога не се получава, но мотивацията и амбицията ни винаги е една. Искам да кажа, че имаме договори, вътрешен правилник, премии за победа, които са достатъчен стимул за нас. Никога и никой не ни е стимулирал допълнително, за да играем по-силно срещу определен съперник.

Левски е в дълга серия без победа. Това дава ли ви допълнително самочувствие, или по-скоро ви сковава мисълта, че всяка серия има своя край?

- Не съм се замислял за това. Цифрите не могат да повлияят на настройката ни нито в една, нито в друга насока.

Кои са най-силните страни на Левски и с какво ще ви затруднят най-много?

- Много силен отбор са. Имат прекрасни индивидуалности. Пресират много добре, компактни са и преливат бързо в двете фази на играта. Със сигурност няма да е лесно, но ще дадем всичко от себе си, за да отговорим на тяхната агресия и скорост. Няма съмнения, че мачът ще бъде битка на единоборства, характер и воля.

Смяташ ли, че седмото място е закономерно за вас?

- Щом на този етап сме на него, значи да. Хубавото е, че не сме се отдалечили много от челото и с няколко последователни добри резултати можем да минем по-напред. На този етап не правим сметки и не гледаме класиране, а целта ни е да побеждаваме във всеки мач. Това са амбициите ни, а не конкретно място в класирането. Все пак ще сме много щастливи, ако успеем да се изкачим нагоре и успеем да стигнем до места, даващи право на евроучастие.

Евентуален негативен резултат срещу Левски ще сложи край на шансовете за четворката. Какво би предпочел - победа над сините или да отстраните ЦСКА за купата, защото този турнир също дава евроквота?

- Няма как да разделя по този начин мачовете. От една страна, двубоят с червените е прекалено далеч във времето и няма как да мисля за него. От друга - всеки мач на Черно море е специален за нас и сме длъжни да побеждаваме.

През декември удължи договора си с Черно море, който изтичаше на Нова година. Не ти ли минаваше през главата мисълта да потърсиш друго място?

- Не, не. Просто изчаках и когато дойде предложението от Черно море, го приех без да се замислям.

Вече си на 33 - дали пък Варна няма да е последният ти пристан? Както се казва - хвърли ли котва там?

- (Смее се.) Да, има голяма вероятност това да се случи. Щастлив съм във Варна и се чувствам прекрасно в Черно море.

През есента стана много здраво дерби със Спартак. През пролетта сте домакини, но те правят мащабна селекция. Следите ли какво се случва при тях?

- Да, разбира се. Правят селекция, назначиха много сериозен треньор, защото се борят да не изпаднат. Това обаче няма значение в дербито. През есента наистина се получи празник, но резултатът сякаш не отговаряше на еуфорията в града. Надявам се през пролетта да усетим същата емоция и този път да победим. Мога да кажа обаче, че България има нужда от този мач.

Ти си част от едно поколение, което през 2008-а игра на европейско за юноши до 19 години. Сега даваш ли съвети на юношите Велислав Василев, Ники Златев? Какви грешки не трябва да повтарят и смяташ ли, че твоето поколение успя да реализира напълно потенциала си?

- Велислав и Ники са щастливци, защото имат възможността да работят с треньор като Илиан Илиев, който е готов да дава реален шанс на млади футболисти и да им прощава грешките в името на това да разгърнат потенциала си. Според мен сега е много по-лесно за едно момче да се наложи или да осъществи ранен трансфер в чужбина, където да се развие още повече.

За това спомагат ин-стат системите, които дават възможност да се следят всички футболисти по света. Затова е важно много труд и постоянство. На Ники и Велислав постоянно давам съвети за поведение, режим, начин на мислене, тренировки и най-вече да имат характер. Точно той е много важен за даден футболист. Той трябва да може да преодолява трудностите, независимо колко големи са, и да умее да се връща по-силен всеки път, когато получи някакъв удар от съдбата.

Източник: Topsport.bg

Последни новини