ЦСКА с положителен баланс срещу отборите от бивша Югославия

ЦСКА с положителен баланс срещу отборите от бивша Югославия

Topsport.bg

01-08-2021, 13:59

ЦСКА излиза срещу Осиек идния четвъртък в мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. След справка на ТОПСПОРТ в историческото съперничество между 31-кратния шампион на България и отбори от школата на бивша Югославия, откриваме предимство в полза на "червените".

Още в първото издание на КЕШ през 1956 ЦСКА гостува в Белград на гранда Цървена зведа. Навън "армейците" губят с 1:3, а успехът с 2:1 на реванша не е достатъчен.

През 1962 година софийският гранд отново пътува до столицата на Сърбия. Този път излиза срещу другата местна гордост - Партизан. Гостуването е спечелено с гръмкото 4:1, а в София ЦСКА бие с 2:1.

След дълга пауза в съперничеството (2006 година) между "червените" и югославските школи идват срещите с Хайдук (Кула). В Борисовата градина мачът завършва 0:0, а на реванша отново двата тима не си отбелязват.

В продълженията сърбите шокират с попадение и са на път да изхвърлят ЦСКА от Купата на УЕФА. Инфарктен завършек с гол на Александър Тунчев буквално в последните секунди обаче спасява "армейците" от срам.

Така стигаме до 2012 година, когато след 0:0 и 1:1 в София словенският Мура елиминира 31-кратния шампион на България. Това обаче съвсем не е лишено от логика, защото ЦСКА събира група от едва 14 футболисти. По това време финансовото състояние на клуба е трагично и издънката е предизвикана грешка.

Преди две години черногорският Титоград беше разбит от "армейците" с 4:0 в София, а реваншът не предложи нищо интересно - 0:0. 

Последната среща на ЦСКА с отбор от бивша Югославия е именно срещу Осиек. Двата сблъсъка завършиха с минимални победи по 1:0, а софийският гранд се измъкна след рулетката на дузпите.

Общ баланс:

ЦСКА елиминира четири пъти, отпада два пъти.

Победите са 5, равенставата са 5, загубите - 2, при голова разлика 16:9.

Източник: Topsport.bg

Последни новини