Впечатляващ Локомотив (Пловдив) спечели по убедителен начин "железничарското" дерби

Впечатляващ Локомотив (Пловдив) спечели по убедителен начин

Topsport.bg

23-07-2023, 23:17

Локомотив (Пд) спечели по категоричен на "железничарското" дерби с Локомотив (Сф) в неделната вечер. За първи път от доста време, селекцията на Александър Томаш триумфира далеч от дома, при това с изразителното 4:2.

"Смърфовете" стигнаха до дебютен успех за сезона, след като първоначално бяха в ролята на изоставащи. Ивайло Найденов вкара малко случаен гол за домакините в 20-ата минута, но оттам последва наказателна акция на "черно-белите". Предводител на обрата се оказа звездата Джовани, който се разписа на два пъти, а също така подаде и за попадението на Бабакар Дион. Между тези събития пътя към мрежата намери и Матеус с красив изстрел от границата на наказателното поле. Крайното 2:4 беше оформено от Краси Станоев, който се разписа от дузпа.

"Железничарското" дерби, поне в неговото начало, принадлежеше изцяло на гостите от Пловдив. Футболистите на Александър Томаш се настаниха дълбоко в половината на Локо (София), а Джовани си правеше каквото поиска по фланга с Ивайло Найденов. В 7-ата минута беше регистриран и първият точен изстрел в двубоя, като тогава на стрелкова позиция се озова бранителят Матеус, ала Любенов внимаваше и отрази.

Домакините опитваха всички позволени средства, чрез които да изнесат играта далеч от своето наказателно поле. След като в дербито с Ботев се видя, че отбраната на Локомотив (Пловдив) е податлива на подавания зад гърба на отбраната, "червено-черните" решиха да пробват подобни ходове за матиране на "смърфовете". И една такава атака изведе Владимир Николов на нужната позиция. Играта обаче зорко беше следена от Динко Хоркаш, като хърватинът напусна вратарското си поле и изчисти надалеч.

Пловдивчани сякаш контролираха срещата, но Локо от София беше клубът, успял да открие резултата. Момчетата на Стойчо Стоев изпълниха заучено статично положение, което позволи на Ивайло Найденов да шутира силно от границата на наказателното поле. Летежът на топката на два пъти беше променян след рикошети в телата на Лясков и Сегура, за да се превърне кълбото в неспасяемо за Хоркаш в 20-ата минута.

Последвалите мигове на "железничарското" дерби откриха един изцяло уверен софийски Локомотив, който набързо можеше и да удвои своята преднина, ако финалните изстрели на Митков и Минков бяха малко по-акуратни.

Локомотив (Пд) демонстрира характер и се измъкна от сложната ситуация по най-добрия начин - с изравнителен гол. Динко Хоркаш отправи фантастичен извеждащ пас към Джовани, който от своя страна се възползва от кошмарна грешка на своя сънародник Алан Диас. Слабо върнатата топка към Любенов беше пресечена от "десетката" на "смърфовете", който с красив прехвърлящ удар направи 1:1.

Димитър Илиев дръпна сериозно конско на своя колега в атака Евандро, след като в 33-ата минута негово грешно отиграване костваше пълния обрат в срещата. Бразилецът изскочи от дълбочина сам срещу Любенов, и когато трябваше просто да чукне вляво за непокрития си капитан, латиноамериканецът предпочете да завършва сам. А това се оказа безкрайно лош завършек на атаката.

Локомотив (Пд) пропиля нова отлична възможност за втори гол в 37-ата минута, а големият виновник отново се казваше Евандро. Пловдивчани така разгърнаха своята акция, че останаха в ситуация трима на един. №21 в тяхното нападение обаче се забави прекалено много и позволи на самичкия Ками да го неутрализира.

Второто полувреме започна по отличен начин за Локомотив (София). Столичани отново можеха да бъдат водещи в резултата, но изстрелът на Димитър Митков срещна гредата, а негов съотборник се провали при опитите си за голова добавка.

Димитър Илиев демонстрира голямата си класа в 54-ата минута, когато негов пробив завърши с техничен изстрел, избит в корнер от Любенов. При него Матеус скочи най-високо и отправи удар с глава, който срещна страничната греда на домакините.

Пълният обрат в квартал "Надежда" беше факт след точно час футбол в столицата. Локо (Пд) отново беше достатъчно опасен в атака, като Бабакар Дион получи отлично подаване по фланга. Атакуващият играч на "смърфовете" отправи изстрел, който беше блокиран, а топката достигна до Джовани. Бразилецът се възползва от подхлъзването на Иво Найденов, а след това разстреля Любенов за 1:2.

Ключът към успеха в "железничарското" дерби за Локомотив (Пд) беше страхотният гол на Матеус в 71-ата минута. Бранителят на гостите отново направи много силно включване в атака, а отбраната на Локо (София) остана статична при страхотния му изстрел от границата на наказателното поле, влезнал под гредата на Любенов за 1:3.

Гардът на домакините бе паднал ниско долу, а това се оказа отлична възможност за Локо (Пд) да наниже и четвърти гол в мрежата на съперника. Джовани отново нямаше спирка по фланга, а този път реши да не търси хеттрика, а чукна вдясно за Бабакар Дион, който на втора греда засече за 1:4.

Голеадата в "Надежда" продължи и в 87-ата минута, когато резултатът стана 2:4. Ивайло Найденов беше изблъскан в гръб от Матеус и съдията Попов посочи дузпа, която беше реализирана от Красимир Станоев.

До края вместо трети гол в своя полза, Локо (Сф) можеше да инкасира пети такъв, но Любенов направи две решителни спасявания.

В следващия кръг на Локомотив (София) предстои гостуване на столичен опонент - Левски, докато Локо (Пд) ще търси дебютна за сезона победа на свой терен срещу Ботев (Враца).

Източник: Topsport.bg

Последни новини