Ранен червен картон не спря силен Левски за триумф в най-старото столично дерби

Ранен червен картон не спря силен Левски за триумф в най-старото столично дерби

Topsport.bg

27-09-2023, 19:55

Отборът на Левски постигна втора поредна победа в efbet Лига, след като се оказа големият триумфиращ в най-старото столично дерби със Славия. "Сините" взеха визитата си на стадион "Александър Шаламанов" с 2:0 въпреки тежките обстоятелства, в които ги постави главният съдия Валентин Железов.

Бургаският съдия, след помощ от ВАР, показа директен червен картон на Асими Фадига в 23-ата минута, който бе и абсолютно заслужен заради грубото му влизане в краката на "бял" футболист. Това обаче не попречи по никакъв начин на гостите, които подчиниха столичния си враг с гол във всяко едно от полувремената. Началото беше положено от Роналдо след чудесна асистенция на Дарлан, а след паузата Уелтън обра овациите след отлична солова акция.

Преди дербито с Лудогорец, Левски заема третото място с 22 точки. Кризата в Славия продължава и след седмата поредна загуба, възпитаниците на Иван Колев са предпоследни само с четири пункта.

Левски не изневери на стила си под ръководството на Николай Костов и моментално опита да вземе контрол над събитията на стадион "Александър Шаламанов". Във втората минута Роналдо пробва да се измъкне зад гърба на Венци Керчев, но бранителят на Славия игра изключително умно и блокира всички офанзивни прийоми на бразилския състезател.

Светослав Вуцов внимаваше в развоя на "синя" атака и навреме напусна своята голлиния, за да блокира с крак извеждащо центриране към изскочилия от дълбочина Вендерсон Цунами.

През следващите минути Славия опита лекичко да изнесе играта малко по-далече от своята половина. Иван Минчев се опита да шутира от средна дистанция, а отговорът на левскарите дойде след проба за извеждащ пас на Фадига за Роналдо, и той обаче бе неуспешен.

Скучното начало на най-старото столично дерби приключи със спорна ситуация в 23-ата минута. Тогава Асими Фадига направи нарушение срещу футболист на Славия в собственото си поле и реферът Железов отсъди фаул. След това обаче бургаският рефер бе посъветван от ВАР-асистентите си да прегледа ситуацията на повторение. От него затворническият надзирател взе най-лошото решение за гостите от Левски, показвайки директен червен картон на Фадига. Дълго време изгонването на французина бе оспорвано, но в крайна сметка селекцията на Костов трябваше да се примири със създалото се числено неравенство.

Домакините можеха да ликуват само няколко минути след събитията от 23-ата. Тогава Галин Иванов матира Андреев с хубав удар по земя, но радостта му беше изключително кратка заради вдигнатия правилно флаг за засада.

Левски пропиля най-чистото голово положение от началото на дербито в 31-ата минута. В типичния си стил, Уелтън нямаше проблеми с разминаването на съперник по фланга. След това №17 видя отлично атакуващия точката на дузпата Ел Джемили и за испанеца с марокански корени оставаше само да нанесе точен голов удар. Мерникът обаче изневери на юношата на Еспаньол и така резултатът остана непроменен.

Сигналната лампа явно не бе светнала на "белия" тим, тъй като след още 180 секунди Левски пак сътвори отлична акция и този път прошка нямаше. Дарлан спря дъха на зрителите със зрелищно копване зад тромавата защита на Славия, а останалият сам срещу Вуцов - Роналдо, технично го прехвърли за заслуженото 0:1 за "сините".

До края на полувремето нови интересни положения нямаше, а футболистите на Славия направиха няколко ненужни нарушения.

Левски имаше отличната възможност да стартира по мечтан начин второто полувреме. Роналдо притесни максимално младия Мартин Георгиев, а юношата на Барселона не издържа на напрежението и допусна грешка. Всичко това позволи на №7 от "сините" да стреля диагонално, но Светослав Вуцов се намеси решително и блокира с крак.

Най-старото столично дерби произведе и един от пропуските на сезона в 50-ата минута. Тогава пробив на Ертан Томбак завърши с успореден пас на голлинията, който премина през куп играчи, за да стигне до леко сюрпризирания Галин Иванов. Капитанът на "белите" направи по-трудното и не уцели вратата от няма и метър.

Динамичните мигове в квартал "Овча купел" продължиха и в 54-ата минута Левски съумя да удвои резултата. В герой се превърна обичайният заподозрян Уелтън. Бразилецът се възползва от бърза контраатака, при която демонстрира отличната си техника и с диагонален шут по земя не остави никакъв шанс на Светослав Вуцов за 0:2.

Левски спокойно доиграваше мача, което позволи на съперника им да вземе контрол над срещата. На два пъти Пламен Андреев трябваше да показва сигурност под рамката след удари от средна дистанция.

В следващия кръг за Левски предстои голямо дерби на "Герена" срещу Лудогорец. Славия гостува на друг закъсал тим - Пирин.

Източник: Topsport.bg

Последни новини