Славия подряза крилете на завърналия се в елита Етър

Славия подряза крилете на завърналия се в елита Етър

Topsport.bg

17-07-2023, 22:50

Отборът на Славия стартира с победа новия сезон в efbet Лига. В последния двубой за кръга, най-старият столичен клуб надви домакините от Етър с 1:0, като по този начин вгорчи завръщането на "болярите" сред най-добрите. Единственото попадение отбеляза Галин Иванов малко преди почивката. По този начин успешен дебют направи и новият треньор на "белите" Хосе Мария Бакеро. Неговите момчета можеха да го зарадват и с още някой гол, но веднъж напречната греда удари Велко Йеленкович.

Етър може да съжалява, че не се пребори поне за точката. Най-чистите голови положения се откриха пред опитния им нападател Мартин Тошев, но във всеки от случаите той биваше респектиран от стабилния тази вечер Николай Кръстев.

В следващия кръг на Славия предстои гостуване на Ботев (Враца). Етър ще има трудната задача да вземе нещо от разярения шампион Лудогорец.

С оглед на еуфорията от завръщането сред най-добрите, футболистите на Етър опитаха да респектират славистите с добри офанзивни набези. Гостите пък им отговориха с далечен изстрел на Йон Бакеро, който не порази вратата на Мартин Величков.

Селекцията на Емануел Луканов беше изключително близо до откриването на резултата в 11-ата минута. Илкер Будинов спечели преднина спрямо футболист на Славия и центрира към Мартин Тошев. И опитният нападател обаче не можа да повярва какъв рефлекс демонстрира Николай Кръстев, за да отрази изстрела му от непосредствена близост.

Лоша новина застигна Хосе Мария Бакеро в 13-ата минута, когато му се наложи да прави ранна принудителна смяна. Георги Търтов даде знак, че не може да продължи срещата, а на негово място се появи Ертан Томбак.

Футболистите на Славия имаха големи претенции към рефера Железов в 36-ата минута. Тогава Пламен Димов сбърка с прекалено лекото си връщане към вратаря Величков и на младия страж на Етър се наложи да влиза смело в краката на Тони Тасев. Славистите моментално поискаха дузпа, която обаче така и не им бе дадена.

Гостите от София избраха перфектния миг, когато да ударят многозначително по реномето на амбицираните домакини. Славистите организираха страхотна контраатака, при която Тони Тасев "уважи" включването на Галин Иванов, а опитният капитан на "белите" матира Величков със силен шут по земя. Но за да бъде зачетен този гол, Валентин Железов трябваше да премине през два сложни казуса. Първият от тях беше нереализиралото се желание на Мартин Тошев да получи дузпа в полза на Етър в предходната атака. №2 пък беше свързан с това дали авторът на асистенцията Тасев е бил в положение на засада.

Отговорът на Етър не закъсня и в 50-ата минута хубав пробив на Кольо Станев завърши с центриране за Мартин Моран. Панамецът отигра с глава, но не намери целта.

В началото на втората част Мартин Тошев отправи хубав изстрел, но Николай Кръстев бе на точното място и се справи.

Малко след появата си на терена като смяна, Шахредин Букхолда от Етър можеше да привлече цялото внимание към себе си. Юношата на Монако получи изгодно подаване в наказателното поле на Славия, ала изстрелът му се оказа изключително слаб и лесен за спасяване от Кръстев.

Славия беше близо до това да матира "болярите" за втори път в 69-ата минута. Появилият се от скамейката Томбак намери умело свободното пространство и отправи изключително опасен удар, преминал встрани от дясната греда на великотърновци.

Гостите от София пропиляха нов изгоден шанс двадесет минути преди края. Велко Йеленкович се включи в предни позиции при статично положение. Младежкият национал на България се измъкна от персоналния си пазач и отправи труден изстрел отблизо, който за щастие на Величков срещна неговата напречна греда.

Етър все пак достигна до класическия шанс за търсещия гол отбор в последната минута. Той се откри пред възможно най-подходящия за тази цел - Мартин Тошев, но и опитният нападател понякога греши. В 91-ата негов сравнително слаб изстрел беше спасен от Кръстев. Няколко атаки по-късно белият "страж" действа на висота и при удар на Крум Стоянов.

В следващия кръг на Славия предстои гостуване на Ботев (Враца). Етър ще има трудната задача да вземе нещо от разярения шампион Лудогорец.

Източник: Topsport.bg

Последни новини