ЦСКА - на гребена на вълната, по ръба на бръснача и... на върха на диаманта

ЦСКА - на гребена на вълната, по ръба на бръснача и... на върха на диаманта

Topsport.bg

23-09-2023, 17:07

ЦСКА записа трета поредна победа в първенството, побеждавайки Ботев (Пловдив) като гост с 2:1. "Армейците" определено изглеждат доста приятно в последните мачове, футболът се харесва на привържениците, а носи и необходимите резултати. ЦСКА вече има ясен облик и лице, което със сигурност започва да притеснява опонентите на "червените".

Страстите около най-успешния български отбор никога няма да стихнат. ЦСКА винаги ще бъде на гребена на вълната и ще се движи по ръба на бръснача. Това е нормално за всички велики отбори по света. Случват се обаче някои неща в клуба, които няма как да не направят впечатление.

ЦСКА смени системата и вече залага на стандартното 4-4-2, но с "диамант" в центъра на терена. Тази формация е една от най-интересните във футбола. На пръв поглед е леко скована, но всъщност е много гъвкава и предразполага към супер много изобретателност във всяка фаза на играта. Последният голям отбор, който си спомням да използваше тази формация успешно е Милан, когато "диамантът" започваше с Андреа Пирло, а в ЦСКА тази роля се изпълнява от Амос Юга.

Амос Юга отзад, вляво Хайнц, вдясно Марселино, а отпред Линдсет. Това е "диамантът", който описва халфовата линия на "червените" в последните няколко мача. Кои са обаче са силните и слабите страни на тази постройка?

Силни страни:

* Наличието на силно изразен дефанзивен халф внася стабилност за цялата защита.

* Наличието на 4 халфа позволява голяма гъвкавост при позиционирането и безпроблемно може да се прелива във всякаква формация, която да противодейства на съперника или при изграждането на атаките.

* "Диамантът" затруднява съперниците с диагоналните ъгли между играчите и с вертикалните пасове по терена. А освен това ти гарантира и повече контрол върху топката.

Слаби страни:

* "Диамантът" може да бъде разбит, ако цялата четворка не се движи като блок. Тогава може да се получат доста пробойни между халфовете.

* Когато съперникът играе със силно изразени крила и бекове, той получава числено предимство в съответните зони.

* При такава схема крайните защитници са от огромно значение и ако позволят зоната им да бъде оголена, става лошо, защото нямат алтернатива в подсигуряването.

Схемата 4-4-2(диамант) е изключително удачна за висока преса, а позиционирането на двамата нападатели може да елиминира опциите за пасове между защитата на съперника и да го принуди да действа по екстремен начин. "Диамантът" създава сериозен проблем при изнасянето на топката от противника, като в такива случаи схемата прелива в 4-3-3, а Линдсет заема мястото на трети нападател. Горе-долу така падна и първият гол за ЦСКА срещу Ботев.

Съвсем ясно се вижда как двамата нападатели на ЦСКА опитват да спрат пасовете на вратарите към двата бега, а това ги принуждава да прибегнат към пас в центъра, където обаче дебне силно наситената халфова линия на ЦСКА и опонента няма отговор. По този начин ЦСКА форсира играта през централната зона, където "армейците" в няколко поредни мача изнасят лекция как трябва да се действа.

Играта на двамата нападатели е основополагаща в тази схема, защото те просто трябва да спрат противника да изгражда атаки по фланговете. Вклиняват се между защитниците и бековете, и затварят възможността за пасове към тях. Трудна задача, но много ефектива, ако бъде изпълнена по правилен начин.

Когато се прилага натиск срещу опонента, тогава "диамантът" е супер ефикасен. С такава схема едновременно приканваш съперника да играе по крилата, но и му затваряш пространствата отвсякъде.

Недостатък при тази формация е, че ако фронта на атаката бъде сменен бързо, тогава вече изоставаш с една обиколка. Но това е основната задача при тази тактика - това да не бъде позволявано.

С такава схема принуждаваш съперника да се опитва да действа по крилата, а отборът трябва да внимава да не ангажира прекалено много централните халфове с преса по тъчлинията. Това много лесно може да наруши блока или компактността на четворката полузащитници.

ЦСКА изглежда приятно и към момента радва окото на обикновения привърженик. Сега за "армейците" предстои поредният тест, а именно - Локомотив (София). Отбор, който никога не трябва да бъде подценяван. Столичните "железничари" са с нов треньор, а и да не забравяме, че през миналия сезон ЦСКА на два пъти се препъна в този съперник. 

Погледите на мнозина вече са насочени към "Лаута" и Вечното дерби, но преди това ЦСКА има да реши още един сложен ребус, а именно - как да се справи с Локомотив (Сф). А "червените" никога не трябва да забравят, че разликата от "осанна до разпни го" винаги е на една крачка разстояние. Както и от гребена на вълната до острия нож на бръснача.

Източник: Topsport.bg

Последни новини