Левски подцени Ботев (Враца), но сензационен герой донесе "синята" победа

Левски подцени Ботев (Враца), но сензационен герой донесе

Topsport.bg

13-08-2023, 20:48

Отборът на Левски постигна третата си шампионатна победа от началото на сезона. "Сините" имаха неочаквани трудности с намиращия се в игрова криза тим на Ботев (Враца). Селекцията на Николай Костов видимо подцени ангажимента си от Първа лига и с доза късмет постигна минимален успех. В сензационен герой се превърна младият нападател Преслав Бачев, който съумя да се разпише седем минути преди края.

С мисъл за реванша с Апоел (Беер Шева), столичният гранд се представи доста под своето ниво, а с пропуски за клуба се отчетоха Уелтън, Илиян Стефанов, Цунами и Асен Чандъров.

Нямаше да бъде незаслужено, ако Ботев (Враца) си тръгне с точка или три от "Герена". Възпитаниците на Дани Моралес обаче изтърваха две 100-процентови положения чрез Тодоров и Генов.

Трите точки изкачиха Левски временно на третото място в първенството. Ботев (Враца) е под №13.

На "Герена" се случи очакваното и левскарите наложиха сериозен домакински натиск още с първия съдийски сигнал на Станимир Тренчев. Още в 120-ата секунда Патрик-Габриел Галчев пусна хитър пас за Ивелин Попов, а миг преди да нанесе голов изстрел, опитният №10 беше блокиран от Мартин Кавдански. При получения корнер играещият тази вечер като централен бранител - Андриан Краев, скочи над всички, но насочването му с глава не намери целта.

Напрежението идваше в повече на разколебаните врачани и в петата минута Луиз Фелипе сбърка една центрирана топка и без малко не се превърна в асистент за откриващото попадение на Рикардиньо.

Рикардиньо за пореден път демонстрира, че играта му с глава не е най-силното негово оръжие, след като в 13-ата минута получи отлично центриране от Цунами, ала от непосредствена близост не намери мрежата на Рубио. Успокоителното за нападателя в този случай бе, че така или иначе той беше в положение на засада.

И както Ботев (Враца) беше в ролята си на аутсайдер, така изненадващо гостите стигнаха и до най-чистото голово положение в срещата до този момент. В 30-ата минута селекцията на Моралес рязко изостри действията си в предни позиции и дори имаше числено превъзходство в полето на "сините". Браян Переа пусна в точния момент към Красимир Тодоров, но на младока му липсваше необходимото хладнокръвие, който от задължаваща позиция не намери път към мрежата на домакините.

Поредно центриране на Цунами не бе използвано по най-правилния начин от футболист на Левски. Този път то хвана в крачка Ел Джемили, който не успя да направи нищо запомнящо се пред Рубио в 43-ата минута.

На полувремето Николай Костов взе мерки спрямо неубедителното представяне на "сините" и осъществи тройна смяна. Първият напуснал бе Ивелин Попов, а заедно с него към скамейката поеха Галчев и Рикардиньо. Хората, които трябваше да донесат победата на Левски пък бяха Стефанов, Уелтън и Чандъров.

Левски пропиля първата си възможност за втората част чак в 55-ата минута. При корнер отбраната на Ботев (Враца) беше ангажирана с това да пази Анди Краев и забрави за отскубналия се Цунами. Бразилският защитник обаче направи по-трудното и от метър пред голлинията не съумя да уцели коженото кълбо.

Включването на Уелтън определено вдъхна промяна в атаката на Левски. В 64-ата минута бразилецът предприе нещо нестандартно и шутира от малък ъгъл, за да види как Рубио спасява с лекота.

Ботев (Враца) продължаваше да дебне на контраатака и поредната такава отново вещаеше гол в полза на гостите. Даниел Генов проби през зоната на Роналдо и само неточният му изстрел лиши гостите от сензационно попадение.

Домакините поискаха дузпа в своя полза, след като Уелтън финтира двама защитници на Ботев (Враца) в 73-ата минута, след което беше съборен от Чавдар Ивайлов. Станимир Тренчев обаче даде категоричен знак играта да продължи.

И кой друг, ако не Уелтън! В 78-ата минута бразилецът свърши цялата работа, взе топката от собственото си наказателно поле, финтира футболист на Ботев (Враца) и пусна отличен пас за Нани Стефанов, но само да се хване за главата от грандиозния пропуск, който направи националът на България.

Селекцията на Николай Костов дочака своя момент и седем минути преди края отбеляза така търсения гол. Нов пробив на Уелтън доведе до меле в наказателното поле на Ботев. Там дори бе Хосе Кордоба, който късметлийски продължи за младока Преслав Бачев, превърнал се в сензационния "син" герой на вечерта! Изстрелът му от непосредствена близост остави без реакция Рубио, а миг по-късно №16 вече празнуваше своето дебютно попадение в професионалния футбол.

До края Ботев (Враца) погледна малко по-смело в атака и стигна до полуположение чрез изстрел от средна дистанция на Смоленски. От другата страна на терена, Асен Чандъров имаше цялото време на света, ала така и не настрои мерника си за втори гол в мрежата на Ботев.

В четвъртък на Левски предстои важен мач реванш срещу Апоел (Беер Шева) от турнира Лига на конференциите, докато Ботев (Враца) ще чака до 19 август за нов шампионатен ангажимент, този път срещу другия гранд на българския футбол - ЦСКА.

Източник: Topsport.bg

Последни новини