Лудогорец снижи шампионските амбиции на Левски след победа по навик на "Герена"

Лудогорец снижи шампионските амбиции на Левски след победа по навик на

Topsport.bg

01-10-2023, 22:35

Хегемонът в българския футбол Лудогорец надви Левски като гост с 1:0 в неделното дерби от програмата на efbet Лига. "Орлите" достигнаха до ценните три точки след точен изстрел на Руан Круз в средата на първата част. Селекцията на Ивайло Петев спази добрата за себе си традиция често да печели в "синия" дом. Левскарите не успяха да защитят шампионските си амбиции, губейки и от третия по-високо ранкиран тим от лигата през тази кампания.

През втората част домакините балансираха играта си и стигнаха до удар в гредата на Рикардиньо. От столичния гранд биха могли да имат претенции и към главния съдия, който замълча при две спорни ситуации за дузпа, а веднъж не показа и втори жълт картон на Руан Круз.

Въпреки победата, Лудогорец остава на две точки зад Левски, като "орлите" са с 20 пункта на шестото място. Столичани са под №4 с 22.

Левски беше отборът, който стартира с далеч по-голяма агресия това дерби. Доказателство за написаното по-горе бяха "сините" брожения за дузпа в 43-ата секунда, когато атака на домакините отляво завърши с опит за подаване, което неволно удари по ръката Сон. Реферът Георги Гинчев не обърна никакво внимание на левскарските претенции, а за нередност не му алармираха и от ВАР-стаята. Няколко мига по-късно късмета си с удар от средна дистанция пробва Ел Джемили, но кълбото премина над горната греда.

Публиката на Левски имаше претенции към реферско отсъждане и в 10-ата минута, когато при вече приключила ситуация, Руан Круз не прецени шпагата си и влезе твърдо в краката на "син" футболист. Нарушение или картон за бразилеца обаче нямаше.

Не бе изминал и четвърт час, когато на арбитъра Гинчев отново се наложи да решава заплетена ситуация. Жереми Петрис използва бързината си и проби в наказателното поле на Лудогорец. При някакъв контакт със Сон, националът на Мартиника падна на тревата и близо 10 000 души на "Герена" поискаха 11-метров удар. Такъв обаче нямаше според футболните разбирания на съдията, а големият губещ се оказа самият Петрис, който заради гневния си изблик получи жълт картон.

Любопитен акцент от съперничеството бе, че публиката на Левски не приемаше никак добре бившият си защитник и настоящ такъв на Лудогорец - Ноа Сонко Сундберг. Общо взето всяко едно докосване на гамбийския национал беше последвано от освирквания.

И докато Левски наглед контролираше двубоя, Лудогорец нанесе своя удар още с първата си по-сериозна атака. Якуб Пьотровски демонстрира защо вече е използван в по-предни позиции от Ивайло Петев, пускайки страхотен извеждащ пас за своя нападател Руан Секо. Бразилецът изскочи зад гърба на Хосе Кордоба и порази близкия ъгъл на Пламен Андреев за 0:1.

След попадението на бразилеца на "Георги Аспарухов" имаше и грозни сцени, когато от Сектор "В" полетя шише с вода, което удари Бърнард Текпетей. Капитанът на Лудогорец падна на тревата, демонстрирайки болка. Всичко това със сигурност означаваше и солена глоба за домакините от Левски.

Лудогорец получи възможността да изпълни статично положение в 34-ата минута, при което топката стигна до Текпетей, но последвалият му изстрел с глава не намери целта.

Трибуните на "Герена" се посъбудиха в 41-ата минута, когато "сините" най-сетне сътвориха нещо по-интересно в предни позиции. Уелтън бе заел позиция в центъра на атаката, а след като пое с гръб към вратата успя да отправи и сравнително слаб изстрел по земя, който Падт с мъка изби в корнер.

Второто полувреме стартира по оптимистичен начин за домакините, които с малко късмет докараха напрежението да бъде малко пред голлинията на Падт. Ударите на Роналдо и Уелтън обаче не пробиха лудогорската "стена".

Селекцията на Николай Костов стигна до най-чистото си голово положение в 59-ата минута. След нарушение на Кайо Видал в центъра, левскарите изпълниха заучено положение, при което Ел Джемили отправи остър пас в наказателното поле на "орлите". Там, със сетни сили, до кълбото се добра Рикардиньо. Бразилският нападател някак си насочи към вратата на шампионите, но само да види как ударът му среща гредата.

Още една спорна ситуация беляза дербито в 62-ата минута. Получилият миг по-рано жълт картон Руан Круз влезе много остро, с двата крака, в тези на вратаря на Левски - Пламен Андреев. Макар и всички симпатизиращи на "сините" да подканяха Георги Гинчев за решителни действия, арбитърът пожали голмайстора за Лудогорец в неделната вечер.

Бековете на Лудогорец изработиха страхотна възможност за своя тим да сложи точка на спора в 73-ата минута. Сон елиминира двама футболисти на "синьо", след което смени посоката на действие с пас за другия фланг към Фон Витри. Въпросният пое топката на скорост и отправи много силен шут, който бе избит от Андреев.

Нова изгодна възможност за Лудогорец се откри в 75-ата минута. Ван дер Каап от Левски направи безумна грешка като последен в отбрана, която позволи на Руан Круз да стреля през вратаря Андреев. За радост на домакините близо до голлинията беше застанал Хосе Кордоба, който имаше фундаменталната роля резултатът да остане непроменен.

С настъпването на последните минути всички в лагера на Левски разчитаха главно на Уелтън. И не беше изненадан, че всяка една атака минаваше през №17. В 88-ата бразилецът проби по фланга и този път реши да завършва сам, но Падт го отчая със стабилна намеса.

Така Лудогорци постигнаха 28-ма победа над Левски в своята история. "Сините" вече над 2600 дни не знаят какво е триумф над "орлите" за първенство.

В следващия кръг на Левски предстои Вечно дерби с ЦСКА, докато Лудогорец ще приеме на своя стадион Пирин.

Източник: Topsport.bg

Последни новини