Малко радост и за Локо (Пд) след класика срещу сломения Пирин

Малко радост и за Локо (Пд) след класика срещу сломения Пирин

Topsport.bg

11-12-2023, 16:59

Локомотив (Пд) постигна победа в последния си мач за календарната 2023 година. "Смърфовете" сложиха край на серията си от две поредни загуби, след като надиграха у дома Пирин (Благоевград) с 3:0. Триумфът поне малко ще повиши настроението в отбора на пловдивчани, който напоследък е раздиран от игрова и управленска криза.

Селекцията на Александър Томаш реши всичко в рамките на 10 минути след почивката, когато два бързи гола вкараха Конте и Дион, а малко след тях от дузпа се разписа и Георги Минчев. По този начин "черно-белите" изместиха Левски от четвъртото място, имайки 38 точки. Думата "оцеляване" пък ще бъде ключова за Пирин през 2024 година. Първо заради това, че отборът е едва 14-ти и второ заради финансовата криза, която поставя под въпросителна цялото съществуване на благоевградчани.

И за да бъде пълен колапса на Пирин този следобед на "Лаута", дузпа за "зелените" пропиля Аймен Суда...

Не бе никак изненадващо, че точно Локомотив (Пд) бе отборът, който стартира далеч по-амбицирано срещата. В 180-ата секунда на Максим Ковальов се наложи да боксира топката при центриране на Алфа Конте, тъй като в противен случай с глава в мрежата можеше да засече Георги Минчев.

Националът на Сиера Леоне - Алфа Конте, направи впечатляващо влизане от фланга към полето на Пирин в 6-ата минута. Крилото демонстрира скоростна техника и падна на тревата след контакт с Венци Бенгюзов. Дузпа в полза на "смърфовете" обаче не последва. Нямаше намеса и на ВАР.

И докато селекцията на Томаш се бе ангажирала изцяло със задачите си в офанзивен план, бърза контраатака на Пирин можеше да нанесе сериозни щети на пловдивчани в 13-ата минута. Юго Комано беше изведен зад гърба на локомотивската отбрана и само страхотното спасяване на Хоркаш направи така, че резултатът да остане непроменен.

Домакините бяха близо до лидерството в 22-ата минута, когато Джовани демонстрира техниката си на малък периметър. Последвалата комбинация с Дион позволи на белгиеца да си освободи коридор за стрелба, но ударът попадна в обсега на Ковальов и той успя да блесне с отлична реакция.

Футболистите на Локо не спираха да обсипват Ковальов с удари от всевъзможни позиции. Така беше и малко след регистрирането на половин час от този мач, когато и Евандро, и Джовани се оказаха много далеч от целта.

Полувремето изтичаше, но Локомотив така и не намираше път към мрежата на Ковальов. Поредният отчел се само с пропуск беше Георги Минчев в 40-ата, когато нападателят надскочи персоналния си пазач при центриране, но с глава не насочи към очертанията на вратата.

Второто полувреме започна с късче магия от бразилеца Джовани. №10 на Локо лесно елиминира съпротивата на двама в зелено, но стреля от място, без необходимата сила, и покрай дясната греда на "орлетата".

Логичното на "Лаута" най-сетне се случи в 51-ата минута. Тогава отбраната на Пирин за пореден път бе подложена на изпитание. Ефе Али демонстрира непримиримост и завърши включването си в атака с центриране към Алфа Конте. Африканецът реши да действа красиво и с ножичен удар матира Ковальов от около десетина метра за кеф на всички "черно-бели" фенове.

На селекцията на Томаш бяха необходими още 120 секунди, за да подпечатат трите точки с гол за 2:0. Подобно на Конте, Бабакар Дион също сложи край на головата си суша. Крилото изигра класически ситуация за футболист на неговия пост и след навлизане в полето финтира бранител, запращайки своя изстрел в далечния ъгъл на пиринската врата.

Класиката дойде някак естествено с оглед на случващото се футболния терен. В 64-ата минута съдията Иво Андреев отсъди дузпа, след като младият Бачев не прецени добре своя шпагат и подсече Георги Минчев. Потърпевшият нападател се нагърби с изпълнението и на наказателния удар, за да реализира своето четвърто попадение от началото на кампанията.

Ако не друго, Пирин искаше да си тръгне с поне малко достойнство от Пловдив. В 70-ата минута отличен шанс за почетно попадение се откри пред Аймен Суда, но минаващият му изстрел бе блокиран с крак от направилия ново спасяване от висока класа Хоркаш.

Връх в безпомощността на Пирин беше пропуснатата дузпа от Аймен Суда в 75-ата минута. Тогава Ефе Али наруши правилата в собственото си наказателно поле и Иво Андреев категорично посочи бялата точка. В този миг обаче Динко Хоркаш отново излезе на преден план, след като отгатна замисъла на Суда и отрази по най-добрия начин дузпата.

До края оставащото време бе използвано от двамата треньори, за да бъдат извършени всички възможни смени.

Локомотив (Пд) ще стартира новата година с гостуване на Арда в средата на февруари. Пирин приема на свой терен Левски.

Източник: Topsport.bg

Последни новини