Преобразен Ботев надигра тотално Локо, но така и не спечели голямото дерби на Пловдив

Преобразен Ботев надигра тотално Локо, но така и не спечели голямото дерби на Пловдив

Topsport.bg

03-11-2023, 21:33

Голямото градско дерби на Пловдив между Ботев и Локомотив завърши без победител. 118-ото шампионатно съперничество от емблематичния сблъсък не предложи попадения - 0:0. Със сигурност обаче мачът ще се запомни със своето завръщане на реновирания стадион "Христо Ботев", където хиляди привърженици на "жълто-черните" сътвориха страхотна атмосфера по трибуните.

За тяхно съжаление те така и не видяха триумф за своите любимци, а те определено го заслужаваха. Селекцията на Душан Керкез доминираше в двубоя, но така и не намери път към мрежата на Хоркаш. Пропуски направиха Уме Емануел, Акере и Бароан. Последният дори изпита и сладкото чувство на отбелязания гол, ала радостта му беше кратка заради вдигната минути след това засада.

Равенството оставя Локомотив на трето място във временното класиране с 32 точки. Ботев е под №10 с 19 пункта.

Неизбежно беше дербито на Пловдив да не стартира с по-добри минути за Ботев, след като "жълто-черната" агитка направи такова подгряване на големия мач, че уникалната им хореография определено впечатли дори и съперниците им от Локо. Личеше си колко много е липсвал сблъсъкът от това да се провежда на "Колежа"!

Още с първата си атака в срещата, селекцията на Душан Керкез беше много близо до отбелязването на попадение. Намиращият се във форма Уме Емануел се възползва от грешка в отбраната на Локомотив, а ударът му в близкия ъгъл бе спасен решително с крак от Динко Хоркаш.

"Смърфовете" от "Лаута" не се чувстваха никак комфортно на "Христо Ботев", като в осмата минута дълбока преса в полето на гостите без малко не позволи на Янис Карабельов да накаже грешка на Хоркаш и Мартин Паскалев.

Селекцията на Александър Томаш отговори на предизвикателството с добра атака в 9-ата минута, при която Георги Минчев стреля с глава, но малко над горната греда на Ханкич.

Магията на Ивелин Попов беляза петнадесетата минута на дербито. Тогава негово емблематично подаване с външен фалц уцели точното време, когато Самуел Акере нахлу остро в полето на Локомотив. Африканецът получи перфектната възможност да отправи съкрушителен удар, ала завършекът му бе доста посредствен и Хоркаш спаси. Попето пък се хвана за главата...

Ботев не престана да разнообразява своите атаки, като нова опасност за "железничарите" дойде отдясно, където Етоо влезе в наказателното поле, но успоредното му подаване беше изчистено от Алфа Конте малко пред голлинията.

Самуел Акере имаше втори шанс в дербито на Пловдив, за да се превърне в голов герой. Този път изстрелът на крилото обаче мина високо в аут и просто официализира поредния пропуск за амбицираните "канари".

Второто полувреме отново започна с добра възможност пред домакините. Акере не спираше да тормози "смърфовете" при крилото, а поредният му пробив завърши с успешен пас за Бароан. Нападателят обаче стреля в аут от непосредствена близост.

Ботев си помисли, че е повел в резултата с настъпването на 51-ата минута. Джеймс Етоо шутира силно по диагонал, а след намесата на Хоркаш, Антоан Бароан беше на точното място и направи голова добавка с глава. В този миг атмосферата на "Колежа" стана еуфорична, ала 120 секунди след това дойде ред и за разочарованието, след като преглеждането с ВАР показа, че френският нападател на домакините е бил в положение на засада.

Ако не на живота си, то Самуел Акере определено играеше най-добрия си мач с екипа на Ботев. В 59-ата той навърза двама от "смърфовете", а единственото нещо, което му липсваше в тази блестяща солова акция бе головият изстрел.

Макар Александър Томаш да направи корекции по своя състав, Локо продължи да отстъпва по всички показатели на "канарчетата". Акере направи за смях Сегура, прокарвайки паса си за Бароан между неговите крака. Антоан обаче пак не беше на печелившата страна, тъй като слабият му удар по земя не намери далечния ъгъл на Хоркаш.

В заветните мигове от срещата Душан Керкез заигра с двама централни нападатели, в лицето на Бароан и Секулич. Отбраната на Локомотив обаче така и не капитулира, като по този начин искова ценна точка от тежкото си гостуване на "Колежа".

В следващия кръг Ботев (Пд) гостува на Левски, докато Локо ще приеме в "железничарско" дерби софийския си съименник.

Източник: Topsport.bg

Последни новини