ЦСКА направи нещо голямо, а второ поредно участие в групова фаза е напълно реална цел

ЦСКА направи нещо голямо, а второ поредно участие в групова фаза е напълно реална цел

Topsport.bg

13-08-2021, 15:35

ЦСКА отстрани за втори път в историята Осиек и ще играе плейоф с Виктория (Пилзен) за влизане в групите на новия турнир Лига на конференциите. С ръка на сърцето, идва ли след първия безличен мач с Лиепая на стадион "Българска армия" са били много тези, които са очаквали това да се случи. Но дойде "колегата от Плоски", който замени "колегата от Добрич". И ЦСКА изигра един от най-добрите си мачове в последните години - 4:2 над Осиек в София. След който се завърна оптимизмът. И ще го има, ще бъде голям за двете битки с Виктория.

Колкото и някои да неглижират ситуацията, ЦСКА отново направи нещо голямо в Европа. Отстрани съперник, който е с годишен бюджет 20 милиона евро. Който строи нов и модерен стадион за нови милиони, който може да си позволи да закупи футболист от Испания за 2.5 милиона евро. Справи се за втори път с тим, радващ се на перфектна организация, верни фенове, които правят атмосферата на "Градски врът" уникална, отбор с добър треньор и футболисти. Осиек - вторият по сила отбор в страната, която в момента е втора по сила във футбола в света.

Откакто се завърна в Европа, ЦСКА всеки сезон отстранява минимум два съперника. Стигна най-малкото до третия квалификационен кръг. Веднъж игра бараж и то спечели - 3:1 срещу Базел в Швейцария. ЦСКА победи Рома с 3:1 и извоюва 5 точки в груповата фаза на Лига Европа. А сега е пред нов бараж. ЦСКА вдигна клубния си коефициент и той вече е над 10. "Червените" надграждат. В момента е още по-сладко, защото този европейски рейд идва след множество контузии. С възстановяването на основни играчи, ЦСКА със сигурност ще изглежда още по-добре на терена. Дай Боже те да са готови за специални мачове - тези в групите на ЛК. Остава малко до тях, само две крачки.

Аплодисментите са за Стойчо Младенов, който "включи на шеста скорост" още със завръщането си начело на отбора и не загуби дори час в малкото време, което имаше до момента да работи с "армейците". Наистина - този отбор е създаден за точно този треньор и точно този треньор е създаден за отбора на ЦСКА. Това е силна връзка от дълги години. И късметът има още да си връща на Младенов. За няколко отпадания през годините заради правилото за предимство с гол на чужд терен. Ако не беше то, ЦСКА на Стойчо отдавна да е участвал в групи. Но, каквото било-било, всички на "Армията" гледат напред и не живеят с миналото. Чест му прави на треньора, че не продължи ненужната словесна война с Любослав Пенев. Последният си вкара автогол пред феновете, докато Стойчо Младенов обикаляше по срещи с тях, за да опита да ги обедини в името на каузата ЦСКА.

Ясно беше, че на "Градски врът" няма да видим отличното представяне на "червените" от мача с Осиек на "Васил Левски". Мисията в Хърватия беше ЦСКА да запази преднината си от два чисти гола и да се класира напред. И го направи. Колкото и домакините да го изкарват, че едва ли не "армейците" са бавили времето от първата минута, в двата мача се видя кой е по-класен и по-добър. Определено това беше ЦСКА. Специални похвали заслужава Греъм Кери, който наистина е като прероден под ръководството на Стойчо Младенов. Ирландецът имаше едва 6 гола за ЦСКА в кариерата си до момента, а в рамките на два важни европейски мача отбеляза два пъти. И беше най-добрият на терена в червено. Похвали заслужават още Георги Йомов, най-вече за играта му при успаха с 4:2, Иван Турицов... Да, треньорът на ЦСКА се изказа ласкаво за всички, такава трябва да бъде. Но ще напиша няколко думи и за вратаря Густаво Бусато. Герой в Латвия, грешник срещу Осиек в София, бразилецът отново блесна - с две отлични реакции в края на мача в Хърватия, които не позволиха на домакините да поведат с 2:1 и напрежението да остане до последните секунди. С всичките си минуси и недостатъци, Бусато има доста ключови намеси във важните двубои и това не може да се отрече.

Да, ЦСКА направи нещо голямо с отстраняването на Осиек. И няма да спре само с това, защото апетитът идва с яденето. Второ поредно участие в групова фаза е важно за имиджа на клуба, за коефициента, за финансовите постъпления, за феновете, но най-вече за самите футболисти. Те знаят, че това е сцената, на която могат да бъдат забелязани от още по-големите. И не трябва да изпускат своя шанс. Той идва срещу съперник, който заслужава уважение, но нищо повече. ЦСКА няма как да се страхува от Виктория. Няма как и да е в ролята на аутсайдер. Именно защото е ЦСКА. И в последните години започва да връща европейския си блясък, който блестеше ослепително в едни отминали времена.

Източник: Topsport.bg

Последни новини