Черно море ще зимува на върха след бой по Славия на "Тича"

Черно море ще зимува на върха след бой по Славия на

Topsport.bg

09-12-2023, 16:56

Черно море достигна до историческо постижение в клубната си история. За първи път в 111-годишното си съществуване, "моряците" ще зимуват на върха в елитния ни футболен шампионат. Това стана факт, след като варненци спечелиха последния с мач за календарната 2023 година. Макар наказаният Илиан Илиев да гледаше от трибуните, неговите момчета нямаха особени трудности и надиграха Славия с класическото 3:0. И двата гола бяха дело на бразилската звезда Алекс Фернандес. Веднъж се разписа и намиращият се в страхотна форма Васил Панайотов.

Така Черно море ще очаква с интерес утрешния двубой между директните му конкуренти за титлата ЦСКА и Лудогорец.

Славия пък сложи край на серия от четири поредни позитивни резултата, намирайки се на десетото място с 21 точки.

Минути преди началото на двубоя, от Черно море блеснаха в най-добрата си светлина чрез благородна инициатива. По подобие на големите европейски първенства, футболисти и публика на "моряците" бяха взели със себе си по една плюшена играчка, която ще се превърне в подарък за деца в нужда по повод предстоящите коледни празници.

Тактическото надлъгване между двамата треньори стартира от началните акорди на двубоя. Макар и високо от трибуните Илиан Илиев следеше за необходимите тактически хватки, чрез които да пречупи отлично подредения състав на славистите.

Нервни искри на "Тича" прехвърчаха още след само десетина минути футбол, когато и от двата тима имаха претенции към главния съдия Георги Кабаков. Пловдивчанинът пък се прояви за сефте в 13-ата минута, когато даде жълт картон на Влатко Дробаров.

Центрирана топка достигна до непокрития Пабло Гарсия в 18-ата минута, който имаше цялото време на света, за да шутира от границата на наказателното поле. Коженото кълбо обаче премина на сантиметри от дясната греда на Светослав Вуцов.

Един от лидерите във временното класиране заслужено поведе в резултата с идването на 24-ата минута. Васил Панайотов получи топката малко пред полето на Славия. Халфът демонстрира отличния си поглед върху играта и веднага продължи за Алекс Фернандес, който без допълнителна подготовка запрати кълбото в долния ляв ъгъл на Вуцов.

Славия бързо можеше да се върне в мача, след като стражът на домакините Иван Дюлгеров сбърка при центриране на столичани. Националът не успя да улови и само светкавичната реакция на Живко Атанасов направи така, че Мартин Георгиев да не се разпише на празна врата.

Изключителен екшън в срещата се разви в 32-ата минута, когато в рамките на 60 секунди и двата състава бяха много близо до попадението. Първата възможност се откри пред домакините. Топката излизаше към аутлинията, но Панайотов съумя да я върне към връхлитащия Гарсия. Изстрелът му бе отразен по фантастичен начин от Вуцов, а малко след него насочване с глава на Мишаел беше блокирано почти пред голлинията на най-стария столичен клуб. "Белите" бързо се реорганизираха и на своя страна проведоха светкавична контра. При ситуация трима на двама в полза на софиянци, Галин Иванов пусна за непокрития Сораков, но младежкият национал не можа да преодолее Дюлгеров.

В края на първата част Стоев получи топката в половината на Славия и тръгна на самостоятелен рейд, който завърши със слаб удар, уловен лесно от Иван Дюлгеров.

Втората стартира по чудесен начин за "моряците", които в 56-ата минута удвоиха своята преднина. Отново в основата на всичко беше Васил Панайотов, който отне топка в центъра на терена. Последва пас към Гарсия, а той видя по чудесен начин Алекс Фернандес. Озовал се на отлична стрелкова позиция, бразилецът не пропусна възможността да преодолее за втори път Светослав Вуцов.

Домакините продължаваха да мачкат своя опонент и до логичната класика се стигна в 69-ата минута. Тогава Исмаил Иса напредна с топка в крака и продължи акцията с пас към Панайотов. Бившият футболист на Левски се справи със съпротивата на Керчев, но ударът му беше отразен. Незнайно защо обаче спасилият Вуцов тръгна да спира, далеч от своето поле, Алекс Фернандес. Това се оказа фатална грешка, тъй като бразилецът елегантно го финтира, а след това хибридът му между центриране и шут бе запратен в мрежата с глава от Васил Панайотов.

Макар на всички да бе ясно, че този мач вече е решен, Слави впрегна оставащите си сили в търсене на почетното попадение. Капитанът Галин Иванов имаше миг на индивидуален проблясък, след като финтира на крилото, а после шутира от почти нулев ъгъл, за да предизвика отличната реакция на Дюлгеров. Към края националният страж реагира перфектно и при силен шут от фаул на Владимир Николов.

Първият официален мач за Черно море през 2024 година ще бъде сериозен - гостуване на шампиона Лудогорец. Славия ще стартира с домакинство на Берое.

Източник: Topsport.bg

Последни новини