Юношите на Левски се представят доста добре с екипа на ЦСКА

Юношите на Левски се представят доста добре с екипа на ЦСКА

Topsport.bg

02-09-2023, 16:37

ЦСКА проявява интерес към Станислав Иванов от Арда и ако той завърши с трансфер в клуба, крилото ще се нареди в един никак не кратък списък с юноши на Левски, които заиграват на "Армията". А повечето от тях се представят добре. Припомняме, че и в момента в състава на Нестор Ел Маестро има двама играчи, които в юношеските си години са прекарали известно време в Левски. Това са Марк-Емилио Папазов и Илиан Антонов.

Първият и най-успял юноша на Левски в ЦСКА е Никола Цанев. Той е шесткратен шампион на България с "червените", както и полуфиналист за Купата на европейските шампиони през 1967 година, като дори бележи на "Сан Сиро" за паметното равенство 1:1 срещу Интер. Пак в същия период в ЦСКА играе друг "син" юноша - Янко Кирилов, който дебютира за мъжкия тим на Левски едва на 15 години през 1961-ва. С ЦСКА става шампион през 1966-а, а преди това, през 1965-а печели националната купа. На финала "червените" бият Левски на стадион "Славия" с 3:2, като победния гол бележи именно Янко Кирилов от дузпа в последната минута. В същия мач уникален гол, преодолявайки цялата отбрана на "сините", бележи и Никола Цанев.

Четвърт век по-късно една от големите легенди на Левски - Божидар Искренов - също облече червения екип. В края на кариерата си той спечели една Купа на България с ЦСКА през 1993-а.

Шампион с "червените" през 1997-а пък стана дългогодишният играч на Левски и юноша на клуба - Георги Славчев.

Йордан Минев, който заедно с брат си Веселин също е минал през школата на Левски, игра 59 мача за ЦСКА, в които вкара 1 гол. През 21-и век списъкът се допълва от футболисти като Петър Димитров, Николай Дюлгеров, Даниел Георгиев, Четин Садула, Иван Бандаловски и Георги Йомов. Като цяло броят на провалилите се е малък, а повечето се представиха добре, припомня "Мач телеграф".

Източник: Topsport.bg

Последни новини